WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Salvador Allende

Allende Gossens, Salvador (Valparaiso 26 juli 1908 - Santiago 11 sept. 1973), Chileens politicus, studeerde medicijnen en was tijdens zijn studie actief als studentenleider. In 1933 richtte hij de Socialistische Partij op. Na enige jaren als arts gewerkt te hebben en gekozen te zijn tot parlementslid (1937), was hij van 1939 tot 1942 minister van Gezondheid in de volksfrontregering van Pedro Aguirre Cerda. In 1945 werd hij senator en van 1965 tot 1969 trad hij op als president van de Senaat.
In de jaren 1952, 1958 en 1964 was Allende een weinig succesvol presidentskandidaat aan het hoofd van een coalitie van socialisten en communisten. Meer succes boekte hij in 1970 toen hij de Unidad Popular, een volksfront van linkse groeperingen, aanvoerde en op 4 sept. de presidentsverkiezingen won. Daar geen van de presidentskandidaten een absolute meerderheid had behaald, moest het Congres de president aanwijzen. Op 24 okt. werd Allende door het Congres tot president gekozen met steun van de christen-democraten, die van hem vooraf garanties ter handhaving van de democratie eisten. Allende werd zo het eerste socialistische staatshoofd in Latijns-Amerika dat via verkiezingen aan de macht kwam.
In zijn streven langs parlementaire weg een socialistische maatschappij in Chili tot stand te brengen, het zgn. Chileense experiment, zag Allende zich geconfronteerd met een instabiele politieke situatie, die nog werd verergerd door een economische crisis. Aan zijn bewind werd een einde gemaakt door een rechtse militaire staatsgreep onder leiding van generaal Augusto Pinochet, waarbij Allende om het leven kwam. Volgens de officiële lezing heeft Allende zelfmoord gepleegd, een andere luidt dat hij is vermoord. Op 4 sept. 1990 vond op de centrale begraafplaats van Santiago de herbegrafenis plaats van Allende, wiens stoffelijk overschot 17 jaar lang in een naamloos graf in Viña del Mar had gelegen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer