WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Sarcosphaera crassa, S. coronaria

Kenmerkend voor deze bekerzwam zijn het tulpvormig geopende vruchtlichaam en de paarse kleur. Het vruchtlichaam is drie tot tien cm breed - in uitzonderlijke gevallen zelfs twintig cm - en twee tot vijf cm diep. Het ontwikkelt zich gedeeltelijk of helemaal onder de grond en is bol- tot boonvormig, breed, totaal gesloten en van binnen hol. Later barst het vruchtlichaam aan de bovenkant en opent zich in driehoekige slippen, als een tulp. De binnenkant is glad, grijs amethistkleurig, paars of paarsbruin. De buitenkant is ietwat viltig en wittig, paarsbruinig tot vaal okerkleurig. Meestal komt de steel niet tot ontwikkeling. Het vlees is wasachtig, teer en wittig. Het heeft geen opvallende geur of smaak.
Deze soort groeit van mei tot augustus in loof- en naaldbossen, vooral langs leemachtige bospaadjes. Hij heeft een voorkeur voor een kalkhoudende voedingsbodem. U kunt deze paddestoel overal vinden, van het laagland tot in de bergen. Slechts zelden komt hij algemeen voor. Hij hoort tot de paddestoelen die jarenlang trouw blijven aan een bepaalde groeiplaats.
Pluk deze bekerzwam niet, want hij is licht giftig. Bij consumptie kan hij zelfs dodelijk zijn. Er zijn sterfgevallen bekend als gevolg van het eten van verse vruchtlichamen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer