W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Scharlei

Of muskaatsalie.
Salvia sclarea.

De bladeren van de scharlei zijn aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd als specerij worden gebruikt. Samen met vlierbloesem worden ze bij de wijn gedaan om er de in Duitsland populaire Muskatellerwein van te maken. Scharlei wordt ook in omeletten, zoete spijzen en vruchtsappen gebruikt. In Europa wordt de scharlei voornamelijk verbouwd vanwege de etherische olie die bij de fabricage van parfum nodig is. Als keukenkruid komt scharlei tegenwoordig nog nauwelijks voor. De toepassingsmogelijkheden van de scharlei zijn vrijwel identiek aan die van de echte salie. De bekendste in Duitsland voorkomende saliesoorten zijn de geelbloeiende kleverige salie, de veldsalie en de vuursalie. Als geneeskrachtige en als kruidenplant wordt echter uitsluitend de echte of gewone salie gekweekt. Deze wordt zeventig cm hoog en heeft aromatische geurende, viltig grijze, altijdgroene bladeren en paarse bloempjes.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google