Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Scharlei
Of
muskaatsalie.
Salvia sclarea.
De bladeren van de scharlei zijn aromatisch en kunnen zowel vers
als gedroogd als specerij worden gebruikt. Samen met
vlierbloesem worden ze bij de wijn gedaan om er de in Duitsland
populaire Muskatellerwein van te maken. Scharlei wordt ook in
omeletten, zoete spijzen en vruchtsappen gebruikt. In Europa
wordt de scharlei voornamelijk verbouwd vanwege de etherische
olie die bij de fabricage van parfum nodig is. Als keukenkruid
komt scharlei tegenwoordig nog nauwelijks voor. De
toepassingsmogelijkheden van de scharlei zijn vrijwel identiek
aan die van de echte salie. De bekendste in Duitsland
voorkomende saliesoorten zijn de geelbloeiende kleverige salie,
de veldsalie en de vuursalie. Als geneeskrachtige en als
kruidenplant wordt echter uitsluitend de echte of gewone salie
gekweekt. Deze wordt zeventig cm hoog en heeft aromatische
geurende, viltig grijze, altijdgroene bladeren en paarse
bloempjes.