W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Schietmot

Schietmotten worden door specialisten in de systematiek ondergebracht in de buurt van de vlinders. Leken kennen ze misschien niet dankzij het imago, maar wel doordat de in het water levende larven van heel wat soorten kunstige en soortspecifieke kokers bouwen. Men noemt ze daarom kokerjuffers. Het imago heeft fijn behaarde vleugels, af en toe ook met schubachtige structuren. De vleugels teken ver buiten het lichaam uit wanneer ze dakvormig toegevouwen zijn. De voorvleugels zijn langer en smaller dan de achtervleugels. In de vlucht zijn ze met elkaar verbonden.
Er zijn uiterst kleine schietmotten met een spanwijdte van amper drie tot vier mm., maar ook zeer grote van wel zestig mm. De wijfjes zijn in de regel duidelijk groter dan de mannetjes.
Verspreiding : altijd in de buurt van water : poelen, meren, rivieren, sloten, bergbeken, bronnen, enz.
Levenswijze en voortplanting : overdag houden de dieren zich meestal in de begroeiing op. Pas in de avond gaan ze rondvliegend op zoek naar een partner. Eten doen ze nauwelijks of niet.
Jeugdstadia : volledige gedaanteverwisseling. De larven leven hoofdzakelijk van kleine diertjes op de bodem van het water. Ze gebruiken echter ook plantaardige voeding. Hun koker is van voren en van achteren open.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer