W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De schuttervis

Orde : Acanthopterygii - familie : Toxotidae - geslacht : Toxotes en soort : Diverse soorten. Het geslacht Toxotes telt zes soorten, waaronder de schuttervis en de gevlekte schuttervis.
Een krachtige waterstraal schiet door de lucht en treft een vliegend insect. Het beestje tuimelt in het water, waar een hongerige jager ligt te wachten. De schuttervis heeft weer een slachtoffer gemaakt. In de brakke wateren van mangrovemoerassen en rivieren die uitmonden in de Stille Oceaan zoekt deze bijzondere vis een geschikte positie om een prooi te belagen, waarna hij met een dodelijke precisie zijn wapen afvuurt.
Schuttervissen spugen een stroom waterdruppels uit om de prooi uit zijn evenwicht te brengen en in het water te doen vallen. Speciaal voor dit doel hebben ze een gleuf boven in hun bek. De vis duwt zijn tong tegen de gleuf, zodat er een buis ontstaat, en perst er water door zijn kieuwen krachtig dicht te klappen. De waterstraal kan wel drie meter ver komen, hoewel een schietafstand van ongeveer anderhalve meter de hoogste trefzekerheid geeft. Om zijn doel te bepalen zwemt de vis vlak onder het water. Alleen zijn spitse snuit komt boven het oppervlak. De zes soorten schuttervissen met hun opvallende tekening in zwart en wit leven solitair of in scholen. Wanneer ze tussen wortels van de mangrovebossen zwemmen, zijn ze haast onzichtbaar. Zo goed worden ze gecamoufleerd door de strepen op hun flanken. Behendig bewegen ze zich tussen de planten door en ze kunnen zelfs achteruit zwemmen.
Onder de vissen neemt de schuttervis een aparte positie in, omdat hij op insecten jaagt die buiten het water leven, op overhangende takken en bladeren. Hij voedt zich met ongewervelde diertjes, die hij vangt door ze uit de lucht te schieten. Overigens jaagt hij ook onder water en zelfs het diepe schuwt hij niet als hij visjes en andere diertjes wil verschalken. Schuttervissen zien heel scherp. Ze kunnen hun ogen in alle richtingen bewegen, behalve naar beneden, en bepalen het doelwit tot op de millimeter nauwkeurig voordat ze toeslaan.
Er is weinig bekend over het paaigedrag van deze vis. Biologen denken dat de scholen die in zoet en brak water op schaaldiertjes jagen voornamelijk uit jonge schuttervissen bestaan, en dat volwassen vissen solitair leven en de zee in zwemmen om in en rond riffen te paaien. Schuttervissen leggen 20.000 tot 150.000 eitjes, waarvan maar een heel klein aantal na een jaar of twee tot geslachtsrijpe vissen uitgroeit. De vis verandert van kleur als hij ouder wordt. Dit komt door zijn leefomgeving en leefgewoonten. Jonge vissen hebben glimmend gele zijden. De oudste vissen hebben alleen bovenaan nog wat zwarte strepen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer