WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

Scottish Fold

Een niet lang geleden ontdekte mutatie die zeer opvallende oren heeft.
Uiterlijk
De kleine oren zijn naar voren en naar beneden gevouwen, waardoor de kop van de Scottish Fold een glad, rond silhouet heeft. De aantrekkingskracht van deze vorm is duidelijk : deze raskat ziet er menselijker uit dan andere katten. De Fold is een compacte kat met een breed gezicht en grote ronde ogen. Hij mag alle mogelijke kleur vertonen. De specifieke oorvorm ontwikkelt zich vanaf de 25ste dag. Dat is het moment waarop het kraakbeen in het oor van een normale kat hard begint te worden en het oor gaat staan. Bij Scottish Folds treedt deze verandering niet op. Er is ook een langharige versie van deze kat, de Highland Fold en er zijn twee versies, de Scottish Straight en de Highland Straight, met staande oren maar met de typische bouw en vacht van de Fold. In Australië wordt de Scottish met staande oren de Scottish Shorthair genoemd.
Geschiedenis
Deze kat werd in 1962 ontdekt op een boerderij in Perthshire, in Schotland, vlak bij het dorpje Coupar Angus op 21 km ten noordoosten van Perth. Een plaatselijke herder bemerkte dat een witte, kortharige poes die op een boerenerf speelde vreemd gevouwen oren had. Hij maakte de eigenaars van de kat, Mr en Mrs McRae, erop opmerkzaam. Ze wisten verder weinig van de voorouders van de poes, maar waren er tamelijk zeker van dat de andere kittens van het nest er heel gewoon uitzagen. Daaruit concludeerden ze dat het kitten met de gevouwen oren een spontane mutatie was en ze beloofden de herder een katje uit een eventueel nest van haar.
Twee jaar later wierp de poes, die inmiddels Susie werd genoemd, twee kittens die ook gevouwen oren hadden. Eén ervan was een wit poesje dat sprekend op haar moeder leek en dat cadeau werd gedaan aan de herder en zijn vrouw, William en Mary Ross. Die hadden veel belangstelling voor raskatten. Ze noemden het katje Snooks, fokten een nestje met haar en dachten serieus na over het ontwikkelen van een nieuw ras, dat ze op dat moment Lop-eared Cats noemden. In 1967 bezocht de Londense kattenfokster Pat Turner de familie Ross in Schotland. Zij leende één van hun katers, Snowdrift, die zij mee naar Londen nam. Met hem zette zij een serieus fokprogramma op. Pat Turner adviseerde ook om de naam van het ras te veranderen in Fold. Snowdrift zou de stamvader van het ras worden, met meer dan 76 nakomelingen, die in drie jaar geboren zouden worden.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als aanhankelijk, alert, intelligent, opgewekt, gevoelig, oplettend, evenwichtig en nieuwsgierig. Ze hebben een zachte stem.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google