W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Selderij

Of apie, celerie, moeraseppe, selder.
Apium graveolens.

Selderij is vooral bekend als knolgewas, dat samen met worteltjes, prei en peterselie als soepgroente of als aroma gevende ingredi�nten bij gebraden vlees wordt gebruikt. De selderijknol doet het goed in salades. Selderij is een tweejarige plant, maar als groente wordt selderij slechts als een ��njarige gekweekt omdat de plant in het tweede jaar bloemen krijgt en dan afsterft. De tweejarige wortelstok is vlezig en spilvormig, soms echter ook knolvormig; de stengel is knoestig en wordt veertig tot tachtig cm hoog. De donkergroene, glanzende bladeren zijn groot, gevederd en wigvormig. De vrucht is bolvormig. De bloeitijd loopt van juli tot september. De in het wild groeiende selderij heeft als huisartsenijmiddel geen enkele betekenis en men denkt zelfs dat deze plant giftig is. De tuinselderij is echter niet alleen boven elke soortgelijke verdenking verheven, maar heeft ook de reputatie een waardevol heelkruid te zijn. De knollen van de selderij worden van half september tot half november in de grond gestopt. De verse stengels en blaadjes worden van mei tot eind augustus verzameld. De verse spruiten en blaadjes of de zaden van deze plant worden voor het kruiden van soepen en ��npansgerechten, en voor het aromatiseren van zout gebruikt. De laatste jaren is de bleek- of struikselderij, die slechts een kleine knol vormt en waarvan de kunstmatig gebleekte stengels geblancheerd of rauw als salade worden gebruikt, erg populair geworden. De wortelstok heeft een kruidige geur. De smaak van tuinselderij is kruidig-scherp, maar gekookt is de smaak plezierig mild. In de wortelknol, maar ook in de stengel en in de bladeren, zitten waardevolle werkzame stoffen, zoals alcalo�de ap��ne, etherische olie en een reeks glycosinen; verder de sporenelementen kalium, natrium, chloor en vitaminen A, B, C en E. Behalve de knol worden ook de blaadjes als kruid gebruikt. Blaadjes en stengel worden wel meegekookt, maar verwijderd voordat het gerecht wordt opgediend. De van hun dikke steeldelen bevrijde blaadjes behouden in gedroogde vorm hun aroma en zijn zeer geschikt als voorraad voor de wintertijd. In de handel is selderij als selderijzout of samen met andere ingredi�nten diepgevroren of gedroogd als gemengde soepgroente verkrijgbaar.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google