Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Selderij
Of
apie, celerie, moeraseppe, selder.
Apium graveolens.
Selderij is vooral bekend als knolgewas, dat samen met
worteltjes, prei en peterselie als soepgroente of als aroma
gevende ingredi�nten bij gebraden vlees wordt gebruikt. De
selderijknol doet het goed in salades. Selderij is een
tweejarige plant, maar als groente wordt selderij slechts als
een ��njarige gekweekt omdat de plant in het tweede jaar bloemen
krijgt en dan afsterft. De tweejarige wortelstok is vlezig en
spilvormig, soms echter ook knolvormig; de stengel is knoestig
en wordt veertig tot tachtig cm hoog. De donkergroene, glanzende
bladeren zijn groot, gevederd en wigvormig. De vrucht is
bolvormig. De bloeitijd loopt van juli tot september. De in het
wild groeiende selderij heeft als huisartsenijmiddel geen enkele
betekenis en men denkt zelfs dat deze plant giftig is. De
tuinselderij is echter niet alleen boven elke soortgelijke
verdenking verheven, maar heeft ook de reputatie een waardevol
heelkruid te zijn. De knollen van de selderij worden van half
september tot half november in de grond gestopt. De verse
stengels en blaadjes worden van mei tot eind augustus verzameld.
De verse spruiten en blaadjes of de zaden van deze plant worden
voor het kruiden van soepen en ��npansgerechten, en voor het
aromatiseren van zout gebruikt. De laatste jaren is de bleek- of
struikselderij, die slechts een kleine knol vormt en waarvan de
kunstmatig gebleekte stengels geblancheerd of rauw als salade
worden gebruikt, erg populair geworden. De wortelstok heeft een
kruidige geur. De smaak van tuinselderij is kruidig-scherp, maar
gekookt is de smaak plezierig mild. In de wortelknol, maar ook
in de stengel en in de bladeren, zitten waardevolle werkzame
stoffen, zoals alcalo�de ap��ne, etherische olie en een reeks
glycosinen; verder de sporenelementen kalium, natrium, chloor en
vitaminen A, B, C en E. Behalve de knol worden ook de blaadjes
als kruid gebruikt. Blaadjes en stengel worden wel meegekookt,
maar verwijderd voordat het gerecht wordt opgediend. De van hun
dikke steeldelen bevrijde blaadjes behouden in gedroogde vorm
hun aroma en zijn zeer geschikt als voorraad voor de wintertijd.
In de handel is selderij als selderijzout of samen met andere
ingredi�nten diepgevroren of gedroogd als gemengde soepgroente
verkrijgbaar.