WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Selkirk Rex

Dook in 1987 in de Amerikaanse staat Wyoming op en ontwikkelde zich al snel tot een nieuwe Rex-kat. Vaak wordt hij heel toepasselijk een kat in schaapskleren of een Sheepcat genoemd.
Uiterlijk
Deze kat heeft de typische gekrulde vacht en gekrulde snorharen van de Rex-katten. Anders dan de typische Rex is hij echter zwaargebouwd met een rechthoekig, gespierd lichaam. De kop is breed en rond, met een korte snuit. De oren, waarop oorpluimpjes staan, zijn kleiner dan die van de typische Rex. De vacht bevat ruwe dekharen die, net als de kroon- en wolharen, gekruld zijn. Selkirk-kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar de krullen verdwijnen als ze ongeveer zes maanden oud zijn, om te worden vervangen door een tijdelijk dunnige ruwharige vacht. Als ze dan tien maanden oud zijn, verschijnt de pluizige, overvloedige, gekrulde, volwassen vacht.
Geschiedenis
De eerste Selkirk Rex werd in 1987 ontdekt. Het was een blauw-crème met wit poesje. Ze werd geboren in een overigens normaal, kortharig nestje van gewone huiskatten. Het nest werd samen met de kortharige moeder naar een asiel voor ongewenste huisdieren gebracht. Het viel Peggy Voorhees van de Bozeman Humane Society in Wyoming op dat het krulharige kitten zeer bijzonder was. Dit poesje werd geadopteerd door Jeri Newman, een Perzenfokker uit Montana. Toen ze veertien maanden oud was, werd deze jonge poes, die Miss De Presto werd genoemd, gedekt door een zwarte Perzische kampioenskater genaamd Photo Finish. Op 4 juli 1988 wierp ze een nest van zes kittens. De helft daarvan bleek de krulvacht van de moeder te hebben; er was een zwart-wit katertje, een zwart poesje en een schildpadkleurig poesje. Voor de betrokkenen was het al snel duidelijk dat ze getuige waren van de geboorte van een nieuw en opwindend ras. Er werd besloten om het Selkirk te noemen naar de Selkirk Mountains in Wyoming. Verdere dekkingen, waaronder terugkruisingen op Miss De Presto werden gepland, net als allerlei uitkruisingen met diverse korthaar- en langhaarkatten. Andere Rex-katten werden echter niet in het fokprogramma van de Selkirk opgenomen, omdat vanaf het begin duidelijk was dat de Selkirk de enige genetisch dominante mutatie van de Rex was. Dat betekende dat de Selkirk niet verwant kan zijn aan één van de andere Rexen. Aangemoedigd door het succes van het fokprogramma van de Selkirk, richtten de betrokken fokkers de Selkirk Rex Society op en in augustus 1990 stemden twee Amerikaanse kattenorganisaties ermee in om het nieuwe ras officieel te erkennen.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als geduldig, tolerant, ontspannen, aanhalig en speels.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google