Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Sesam
Sesamum
indicum.
Sesam is een eenjarig kruid dat tot zestig cm hoog wordt en
waarvan de onderscheidene soorten door beharing, vorm, bladstand
en de kleur van de zaadjes van elkaar verschillen. De zaadjes
kunnen wit, geel of bruin tot zwart zijn. Duizend zaadjes wegen
niet meer dan 2,5 tot vijf gram. De sesam bloeit in juni en juli
en de vruchten rijpen in augustus en september. Sesam wordt
verbouwd vanwege het zaad dat tot zestig procent waardevolle
olie bevat die ook in de tropenhitte niet ranzig wordt. Het
stolpunt van deze olie ligt bij vijf graden C. De zuivere olie
is smaak- en reukvrij en wordt voor het bereiden van salades,
koken, bakken en onder andere voor de vervaardiging van
margarine gebruikt. Sesamzaad heeft een aangename nootsmaak die
vooral bij het matig roosteren van het zaad vrijkomt.
Sesamzaadjes worden, net als maanzaad, bij het bakken van brood
en broodjes gebruikt.