W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De siamese kempvis

Orde : Perciformes - familie : Belontiidae - geslacht : Betta en soort : Siamese kempvis. De zeventien soorten kempvissen staan ook bekend als betta's, wat strijder betekent.
Veel vissen vechten, maar geen enkele is zo vastberaden of strijdlustig als de Siamese kempvis. Het heetgebakerde mannetje valt elk ander mannetje aan dat in zijn territorium ronddwaalt. Als de insluiper zich niet terugtrekt, zitten ze mekaar wel vijftien minuten achterna en bijten en stoten elkaar. Mensen maken gebruik van het agressieve temperament van de soort : ze fokken ze voor visgevechten. De tamme soorten vormen een veel zwieriger verschijning dan hun wilde neven.
De felste gevechten worden tijdens het paarseizoen geleverd. Elk mannetje waakt over de volwassen vrouwtjes die zijn territorium binnenzwemmen. Zou er een ander mannetje aankomen, dan jaagt de territoriumbezitter hem onmiddellijk weg met opgezette vinnen en uitgezette kieuwen om veel groter te lijken dan hij is. Deze vertoning is vaak afdoende om jongere of zwakkere rivalen af te schrikken, maar als de vissen aan elkaar gewaagd zijn, vechten ze. De mannetjes draaien rondjes als erop los slaande boksers, met trillende vinnen en wapperende staarten. Ze storten zich herhaaldelijk naar voren en proberen in elkaars vinnen te bijten. Ze kunnen schubben afrukken met hun scherpe, puntige tanden. Kort daarna is de uitgeputte verliezer, met zijn geschaafde vinnen, gedwongen om zich terug te trekken.
Ondanks zijn kleine formaat is de kempvis een gulzige eter : hij verslindt zijn voedsel dood of levend. Zijn favoriete verblijfplaatsen zijn meren vol wier, plassen, stroompjes, irrigatiegreppels en rijstvelden. Het water is hier altijd warm en stilstaand, en levert zo perfecte leefomstandigheden voor zijn belangrijkste prooi : muskietlarven. De kempvis zwemt dicht onder het wateroppervlak en zuigt de larven op met zijn bek. Er wordt geschat dat een kempvis 15.000 larven per jaar eet. In sommige gebieden speelt de soort een belangrijke rol in het op peil houden van de muskietenpopulaties en verleent zo een waardevolle dienst aan de lokale bevolking en het vee. De vis voedt zich ook met een grote verscheidenheid aan andere ongewervelde waterdieren, waaronder watervlooien en kleine wormen.
Voor de paring maakt het mannetje een nest voor zijn toekomstige jongen door teugen lucht in te nemen en als spuugbellen uit te blazen, die een glanzende massa vormen op het wateroppervlak. Het vrouwtje legt in fases honderden eitjes, drie tot zeven per keer, die het mannetje onmiddellijk bevrucht. Na het paren verjaagt het mannetje haar van het nest om te voorkomen dat ze de eitjes opeet.
In tegenstelling tot veel andere vissen en zeedieren doet de Siamese kempvis het goed in zuurstofarm water en kan hij zelfs broeden in zwaar vervuilde afvoerkanalen. Hij is ��n van 's werelds populairste aquariumvissen en wordt al eeuwen gekweekt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer