WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Siberische Kat

Dit is een eeuwenoude langharige kat, volgens sommigen de voorouder van alle moderne langharige katten, waaronder de Turkse Angora en de Perzische Kat. Hij is vrij gewoon in noordelijk Rusland, onder andere in de omgeving van Sint-Petersburg, ook al ligt( dat niet in SiberiŽ. Zijn dichte vacht beschermt hem tegen de hevige kou. Soms wordt hij ook de Siberische Boskat genoemd.
Uiterlijk
Een stoer gebouwde kat met een middellang lichaam en een brede, ronde kop en krachtige poten. De vacht is lang en dicht, met een zware ondervacht. Hij heeft een dichte kraag en een overvloedig behaarde staart. Vooral voor leken lijkt hij in veel opzichten op de Noorse Boskat, waarmee hij mogelijk direct verwant is.
Geschiedenis
Het schijnt dat deze kat al eeuwen in Rusland aanwezig is. In de negentiende eeuw, toen hij voor het eerst in het Westen opdook, stond hij bekend als de Russische Langhaar. Hij werd met andere langharige katten gekruist, die indertijd populair waren, zoals de Angora en de Perzische Kat, zodat hij zijn afzonderlijke status snel kwijt was. Begin de twintigste eeuw werd hij verdrongen door de Perzen met hun zachtere vachten en het duurde niet lang voor hij geheel uit de cat fancy verdween. In het land van herkomst bleef hij echter even populair, maar hij werd door de plaatselijke bewoners als zo vanzelfsprekend ervaren dat niemand de moeite nam om hem als een raskat te beschouwen. Het gevolg was dat hij bij de kattenshows een vergeten kat was. Zelfs tegenwoordig is hij zeldzaam buiten zijn land van herkomst. Daar schijnt echter verandering in te komen. In 1987 werden een jong katertje en poesje afkomstig uit de streek rond Sint-Petersburg door liefhebbers uitgebracht op een kattenshow te Berlijn. Zij bedachten de nieuwe naam Siberische Kat en begonnen een serieus fokprogramma. Het katertje werd Tima genoemd en het poesje Mussa. De poes was gekocht op een markt in de stad. Binnen een paar maanden kregen ze hun eerste nestje. Tegen 1990 was een aantal van deze katten in Duitsland en elders in Europa onder de naam Siberische Kat geregistreerd, soms onder de naam Siberische Boskat.
Deze katten werden voor het eerst in 1990 naar Amerika geŽxporteerd en het eerste nestje werd in oktober geboren. Het werd geshowd op de International Cat Show van New York in 1991. Ook in Rusland zelf ontstond steeds meer belangstelling voor het aloude ras, zodat de fokkerij van Siberische Katten geleidelijk aan opbloeide.
Persoonlijkheid
De oorspronkelijke katten in Rusland zijn volgens zeggen uitzonderlijk gehard. Ze brengen hun dag graag buitenshuis door, zelfs tijdens het koudste weer. Ze zijn weinig beweeglijk en zijn minder toeschietelijk in het betonen van hun aanhankelijkheid ten opzichte van de mens dan andere katten. De tegenwoordige Siberische Kat wordt vaak beschreven als charmant, stil, zacht, ietwat verlegen, slim, kalm, stoer, enz. Ze hebben een zachte stem, net als Perzen.
Kleurslagen
Alle kleurslagen zijn erkend, inclusief alle kleurslagen met wit. Niet toegestaan zijn Siamese aftekening en Burmeeskleur, en de kleuren Chocolate, Cinnamon, Lilac en Fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google