WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Singapura

Een kortgeleden erkende kat van Singapore. Een kleine, kortharige raskat die plaatselijk bekend stond als de Drain Cat of Singapore, omdat hij zich volgens zeggen in het droge seizoen in het stedelijke systeem van afwaterbuizen verschool als hij werd opgejaagd, of ook als de Singapore River Cat, omdat wordt verondersteld dat hij is ontstaan aan de oevers van de plaatselijke rivieren. Er bestaat geen verwarring omtrent de internationaal erkende naam, Singapura, de Maleise naam voor Singapore. In 1993 werd de Singapura tot officieel symbool van Singapore uitgeroepen.
Uiterlijk
Dit is één van de kleinste raskatten die er bestaan. Hij is gespierd en heeft een zeer korte, fijne, zijdeachtige vacht die glad tegen het lichaam aanligt. De grondkleur van de vacht is ivoorwit, waarbij elk afzonderlijke haar twee of meer donkerbruine kleurbandjes vertoont. De punt van de staart is zwart. De ogen en oren zijn groot. De poten zijn sterk en de voeten klein.
Geschiedenis
Er bestaat het nodige verschil van mening over het ontstaan van deze aantrekkelijke raskat. Het gebruikelijke verhaal, zoals dat in de meeste publicaties vermeld staat, maar waarvan inmiddels bekend is dat het op diverse punten niet klopt, luidt als volgt : de grondleggers van het ras, Hal en Tommy Meadow, een Amerikaans paar, ontdekten het in Singapore in 1974. Ze hoorden verhalen over een opvallend kleine kat die op straat zwierf en in de riolen leefde. Ze wisten eerst een kitten te bemachtigen, dat ze Pusse noemden, en vervolgens een volwassen paartje, dat Tickle en Tessa werden genoemd. Ze fokten al met deze katten toen ze nog in Singapore woonden. En in 1975 namen ze er vijf mee terug naar de Verenigde Staten, waaronder de drie eerste. Ze waren van plan om de Singapura als raskat te laten erkennen door een officiële instantie op raskattengebied. Andere meningen spreken dit verhaal tegen. Vanaf 1975 echter bracht Tommy haar Singapura's voor het eerst uit op Amerikaanse kattenshows. In de daaropvolgende jaren werd de Singapura door meer en meer kattenclubs in Amerika officieel erkend en in 1980 werd een Society opgericht, ter ondersteuning van dit ras. Tegen 1988 werd het aantal van deze katten in Noord-Amerika op zo'n vijfhonderd geschat, een aantal dat in het midden van de jaren negentig was opgelopen tot tweeduizend.
Persoonlijkheid
Voor deze katten worden soms termen gebruikt die elkaar uitsluiten, zoals speels, sociaal, levendig, rustig zacht en goedaardig, vlot, verlegen, aarzelend en terughoudend. Ze worden ook wel aanhankelijk of het agressieve af genoemd.
Kleurslagen
Slechts één kleur is toegestaan, Sepia Agouti, soms ook Brown Ticked genoemd.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google