W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Slangenziekten

Een slangenverzameling goed gezond houden is voornamelijk een zaak van beginnen met gezonde dieren in een op hen toegespitste omgeving. Hoewel zij last kunnen hebben van verschillende ziekten en parasieten, zijn slangen in het algemeen zeer sterke dieren, die vele jaren kunnen leven zonder een medische behandeling nodig te hebben.
Als het dier afkomstig is uit het wild is het zeer waarschijnlijk dat het een aantal in- en uitwendige parasieten met zich meedraagt. Een regelmatige schoonmaakbeurt en het voeren van schone, in de kooi gefokte knaagdieren doorbreekt gewoonlijk de levenscyclus van deze parasieten, zodat de slang waarschijnlijk na een maand of twee vrij is van alle infecties op plagen.
Er zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat een slang niet gezond is :

  • Het weigeren van voedsel : dit hoeft niet noodzakelijk veroorzaakt te worden door infecties. Veel slangen lijden aan stress wanneer ze voor het eerst in een hok terechtkomen. Ze kunnen dan verscheidene weken lang voedsel blijven weigeren. Slangen vasten vaak wanneer ze op het punt staan te vervellen, mannetjes weigeren soms voedsel in het voorjaar wanneer ze meer in paren ge´┐Żnteresseerd zijn en veel slangen verliezen hun eetlust aan het einde van de zomer, wanneer ze zich voorbereiden op hun overwintering.

  • Braken : ook dit is niet altijd een teken van ziekte. Slangen braken soms hun voedsel na een dag of twee uit als de temperatuur te hoog of te laag is, als ze ruw behandeld worden of worden gestoord, of als het maal te groot was om te verteren.

  • Abnormale ontlasting : vloeibare of slijmerige ontlasting en uitwerpselen die groen van kleur zijn of vies ruiken, kunnen betekenen dat de slang lijdt aan een infectie van haar ingewanden. Roep dan medische hulp in. Wormen in de ontlasting duiden op een plaag.

  • Onvolledige vervelling : dit wordt vaak veroorzaakt door te droge leefomstandigheden, maar is soms een teken dat de gehele gezondheid van de slang te wensen overlaat.

  • Afwijkende bewegingen : door sommige ziekten kunnen de bewegingen van de slang afwijkend worden of ze kan onnatuurlijke houdingen gaan aannemen, ze kan bijvoorbeeld haar kop opgeheven houden alsof ze naar de lucht staart. Soms krijgt een slang een stuiptrekking. Deze problemen hebben vaak te maken met het centrale zenuwstelsel en worden soms veroorzaakt door ernstige plagen van parasieten. Vraag dus medisch advies.

  • Abnormaal gedrag : een slangenhouder die zijn dieren probeert te begrijpen, leert spoedig abnormaal gedrag te herkennen. Deze vaak subtiele gedragsveranderingen zijn meestal vroegtijdige signalen dat er iets aan de hand is. Het probleem kan vaak verholpen worden voordat het dier echt zoek wordt door eenvoudigweg de omstandigheden te controleren en zonodig aan te passen.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer