W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

Smaragdhagedis

De Lacerta viridis leeft in open bebost terrein en aan de rand van akkers, rivieroevers en wegkanten. Hij wordt dertig tot 45 cm lang.
Dit is de grootste hagedis ten noorden van de Alpen. De mannetjes zijn heldergroen, met fijne zwarte stipjes; de wijfjes zijn gevarieerder van uiterlijk, vaak vrij dofgroen tot bruinachtig. De kleuren zijn het levendigst in het voorjaar en vervagen naarmate het jaar verstrijkt.
De smaragdhagedis is niet kieskeurig en leeft bijna overal waar een dichte begroeiing voorkomt, behalve op te droog terrein. Hij is een goede klimmer en kan met grote snelheid op bomen, struiken en muren lopen, op zoek naar een plekje in de zon. Insecten en hun larven vormen het belangrijkste voedsel.
Deze hagedissen leven het grootste deel van het jaar solitair, maar in het voorjaar wedijveren de mannetjes fel om de wijfjes. Bij de paring grijpt het mannetje het wijfje met zijn kaken vast; ze legt vier tot 21 eieren in een holletje dat ze in de grond graaft en met aarde afdekt. De ontwikkeling duurt verscheidene maanden. Tijdens de winter houden smaragdhagedissen een winterslaap in holle bomen of andere spleten.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google