W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Smeerwortel

Of ezelsoor, heelwortel, keelwortel, spekwortel.
Symphytum officinale.

De smeerwortel is een familielid van de bernagie en wordt op dezelfde manier gebruikt. Het kruid behoort tot het geslacht van de ruwbladigen. De meerjarige wortel reikt tot diep in de grond. Hij is dik, spilvormig, sappig, van buiten donkerbruin tot zwartachtig en van binnen fel geel tot wit. De stengel is sappig, ruwharig en wordt dertig tot honderd cm hoog. De grote wortelbladeren zijn gesteeld en hebben een ruwharig oppervlak. De stengelbladeren worden net als de takken naar boven toe kleiner. De bloemen zijn smal en bekervormig en staan eindstandig in eenzijdige, opgerolde trossen die vuilwit tot roze of paars van kleur zijn. Geur en smaak van de wortel zijn ietwat kruidig. De bloeitijd duurt van mei tot augustus. De smeerwortel groeit overal in Midden-Europa op vochtige plekjes en langs de oevers van waterlopen. De smeerwortel mag in geen enkel kruidenhoekje in de moestuin ontbreken. De wortels worden in het voorjaar of in de herfst verzameld. Tussen maart en april, afhankelijk van het einde van de winter, of in oktober en november hebben de wortels het hoogste allanto�negehalte. De wortels worden met een puntige schep uitgestoken en uittrekken heeft geen zin omdat het diep in de grond zittende deel gemakkelijk afbreekt. De wortel wordt gebruikt voor het vervaardigen van een geneeskrachtige zalf. In Zwitserland worden de bladeren van de bloeiende plant in deeg voor omeletten gedoopt en in het hete vet gebakken. Vroeger werden de loten van de smeerwortelplant als groente bij wildbraad gegeten en werden dan als asperges bereid. In de volksgeneeskunde bestaan talrijke recepten, zoals bijvoorbeeld voor smeerwortellijm.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google