W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De snotolf

De snotolf of Cyclopterus lumpus.

Beschrijving
Eerste rugvin met zes tot acht vinstralen, tweede rugvin met ��n stekel en acht tot tien vinstralen; anaalvin met ��n stekel en acht tot tien vinstralen. Grote benige knobbels vormen zeven lengterijen op het lichaam : twee aan beide zijden op de flanken, ��n aan beide zijden van de buik en een rij op de rug. Schubloze huid verder bedekt met talrijke kleine benige knobbeltjes. Rond lichaam, staartgedeelte is klein, stompe kop, kleine bek en kleine ogen. De voorste rugvin is bij oude exemplaren vaak met het lichaam vergroeid. De zeer grote zuigschijf is gevormd uit de vergroeide buikvinnen.
Lichaam groenblauw tot grijs; mannetjes in de paaitijd aan de onderzijde rood. Jonge exemplaren bezitten nog geen duidelijke beniger knobbels en zijn grasgroen. Oudere exemplaren kunnen zowel op de bodem leven als in de bovenste waterlagen waar ze zich voeden met kwallen. Ze gaan gedurende de wintermaanden naar de bodem om te paaien, onder andere in onze kustzone en in de Duitse Bocht. Hun zuigschijf houdt hen in de woelige getijdenzone in de buurt van de eieren, die door de mannetjes worden bewaakt. Deze eieren worden - nadat ze kunstmatig zwart zijn gekleurd - door onder andere de Denen ge�xporteerd als kaviaar.
Lengte
Maximaal 50 cm (vrouwtjes) en mannetjes tot 40 cm.
Verspreiding
Arctische zee�n, Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust algemeen : tot de zomer jonge exemplaren tot zestien cm, gedurende de wintermaanden volwassen exemplaren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer