WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Snowshoe

Een recent Amerikaans kortharig kattenras met witte voeten, vandaar de benaming snowshoe, dat is ontstaan uit de kruising tussen een Siamees en een American Shorthair Bi-Color.
Uiterlijk
Het lichaam van deze kat houdt het midden tussen de gestalte van de lange, slanke Siamees en de korte, gedrongen American Shorthair; een evenwichtig en elegant compromis. De sleutel van zijn succes ligt echter in de combinatie van twee contrasterende kleurpatronen, de points van de Siamees en de witte vlekken van de Bi-Colour American Shorthair. Bij een goedgetekende kat komt het patroon tot uiting als een typische Siamese aftekening met donkere extremiteiten, maar met contrasterende witte vlekken op het gezicht en op de voeten. Het ideaal is dat de witte vlekken symmetrisch zijn afgetekend op de overigens donkere points. De Engelse kattenfokster Pat Turner, somt de perfecte aftekening van de Snowshoe als volgt op : het patroon dat de voorkeur verdient heeft wit tot aan de polsen van de voorvoeten, wit tot aan de sprongen van de achtervoeten en een omgekeerd V-vormige witte bles op de snuit.
Geschiedenis
Net als enige andere recente rassen begon de Snowshoe als een 'foutje'. In nesten Siamezen duiken af en toe kittens op die een wit vlekje, meestal op een voet of op de staartpunt, vertonen. Deze katten worden door verstandige fokkers altijd uitgesloten van de fokkerij. Maar in de jaren zestig besloot een Amerikaanse Siamezen-fokster, Dorothy Hinds-Daugherty uit Philadelphia, een paar van deze katten aan te houden om er een nieuw ras uit te fokken. De meeste Siamezen-fokkers waren hier sterk tegen gekant, en een tijd lang zag het eruit alsof de Snowshoe een non-starter zou blijken te zijn. Een fokster, Vikki Olander, hield echter vol en stelde de eerste rasstandaard voor de Snowshoe op. In 1977 stond ze bijna alleen voor de promotie van de nieuwe raskat, die op de grens van het fiasco balanceerde, totdat een andere belangstellende fokker, Jim Hoffman uit Ohio, contact met haar zocht. Samen startten ze een serieuze campagne om de Snowshoe te ondersteunen en te ontwikkelen. In het midden van de jaren tachtig was het zover en werd kampioenschapsstatus toegekend.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als zacht, lief, aanhankelijk, rustig, meegaand, nieuwsgierig, onverstoorbaar en opgewekt.
Kleurslagen
De witte snuit en voeten zijn te combineren met elke Siamese aftekening, sommige organisaties erkennen echter alleen Seal and White Point en Blue and White Point.
 

2006 - WORLDEXPLORER
Google