W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ziekten en aandoeningen overzicht

Sociale fobie

Wat is een Sociale Fobie?
De meesten van ons weten wel wat het is om in verlegenheid te worden gebracht. Een normale reactie is vervolgens een gevoel van schaamte. Eventueel blozen we daarbij. Ook zijn er mensen die een verlegen karakter hebben. Ze voelen zich wat ongemakkelijk in gezelschap en zijn nogal terughoudend in het aangaan van contacten. Ook dat hoeft geen probleem te zijn.
Het komt echter ook voor dat iemand zo extreem angstig is voor andere mensen dat hij zoveel mogelijk sociale contacten uit de weg gaat. Vooral de vrees om door anderen kritisch beoordeeld te worden en eventueel te worden afgewezen of uitgelachen staat centraal. Het voeren van een telefoongesprek, een gesprekje met de buurvrouw, eten in het openbaar zijn typische voorbeelden van situaties waar iemand met een sociale fobie erg angstig voor is. Zo angstig dat hij, als het even kan, dergelijk situaties vermijdt. Het komt ook voor dat iemand wel goed een 1-op-1-gesprek kan aangaan, maar doodsbenauwd is voor groepen mensen. Uitnodigingen voor een feestje worden afgeslagen (desnoods met een smoes) en spreken in het openbaar is een onmogelijke opgave. Als iemand met een sociale fobie dan toch in een dergelijke situatie verzeild raakt -wat in het dagelijks leven natuurlijk bijna onontkoombaar is- zal hij last krijgen van allerlei lichamelijke verschijnselen als trillen, hartkloppingen, zweten, een droge mond en daarbij erg angstig zijn.

Hoe onstaat het?
Meestal zijn mensen met een sociale fobie van nature al erg verlegen en introvert. Waarschijnlijk is het dus een kwestie van genen. De wijze waarop ouders met anderen omgaan kan echter ook bepalend zijn voor de wijze waarop de kinderen dit doen.

Wat doe je eraan?
Met behulp van psychotherapie, met name groepstherapie, kun je leren omgaan met je angsten en ze het hoofd te bieden. Belangrijk daarbij is het "doorleven" van de angst. Juist het vermijdingsgedrag werkt de angst in de hand en daarom moet je juist die situaties opzoeken waar je zo bang voor bent. Als psychotherapie niet voldoende aanslaat, kan aanvullende medicatie, in de vorm van een antidepressivum, een extra hulpmiddel zijn.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google