WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Sokoke

Deze kat is afkomstig uit het Sokoke-district in oostelijk Kenia in Oost-Afrika. Hij heeft een opvallend gemarmerd tabbypatroon, dat sterk aan gevlamd hout doet denken. Hoe de kat daaraan is gekomen, is niet duidelijk. Een theorie stelt dat hij een plaatselijke, spontane mutatie is van de gewone huiskat. In een andere theorie is hij een plaatselijke ondersoort van een wilde kat en in een derde theorie wordt hij gezien als een kruising tussen een Keniaanse huiskat en een wilde kat.
Uiterlijk
De Sokoke, ook soms Sokoke Cat of Sokoke Forest Cat genoemd, heeft een tabbypatroon dat ooit African Tabby werd genoemd, om het van andere patronen te onderscheiden. Zoals mag worden verwacht van een tropische zwerfkat, heeft de Sokoke een elegant, slank lichaam en een lange, in een punt uitlopende staart. De oogkleur is amber tot lichtgroen.
Geschiedenis
In 1977 werd tijdens kapwerkzaamheden aan de rand van het bos in een holte onder een dode boom een poes met een nestje kittens ontdekt. De eigenaar van het land, de kunstenares Jeni Slater, bekeek de kittens en besefte dat ze alle een ongebruikelijk patroon hadden dat ze nog nooit eerder had gezien. Ze nam een katertje en een poesje in huis, voedde ze eigenhandig op en begon er later mee te fokken. Het gemak waarmee deze diertjes tam werden, doet vermoeden dat dit in feite verwilderde huiskatten waren en geen echte wilde katten. Het is misschien belangrijk te vermelden dat geen verdere wilde exemplaren zijn gevonden sinds die eerste ontmoeting in 1977. Dat wijst op de mogelijkheid dat de Sokokes slechts beperkt waren verspreid. Waarschijnlijk zijn ze dan ook de nakomelingen van een paar ontsnapte huiskatten die zich hebben voortgeplant en op een bepaald moment een nieuw vachtpatroon te zien gaven, door een mutatie in een kleine plaatselijke populatie. Toen de Deense kattenliefhebber Gloria Moldrup een bezoek bracht aan Jeni Slater in Afrika, kreeg ze een paar Sokokes die ze meenam naar Denemarken. Daar werden ze uitgebracht op een kattenshow in Odense. Deze twee katten werden de stamouders van het ras in Europa.
Persoonlijkheid
Deze kat wordt doorgaans beschreven als zeer alert, nieuwsgierig, slim, vlug, lief, aanhankelijk, soms afstandelijk en extreem verknocht aan soortgenoten.
 

2006 - WORLDEXPLORER
Google