WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Somali

De langharige versie van de Abessijn. Het type moet identiek zijn en de vacht vertoont de karakteristieke ticking of meer kleurbandjes per haar. De vacht is lang. Zijn naam heeft geen historische betekenis. Het is twijfelachtig of de Somali ooit voet op Somalische grond heeft gezet. De rasnaam werd bedacht omdat SomaliŽ vlak bij AbessiniŽ (nu EthiopiŽ) ligt en de Somali zeer nauw met de Abessijn verwant is.
Uiterlijk
Als de Abessijn, behalve voor de half-lange vacht op zijn lichaam, zijn kraag en dicht behaarde pluimstaart. Hij wordt vaak beschreven als een wild uitziende kat.
Geschiedenis
De Somali had een ongepland begin. Af en toe doken er onverwacht langharige kittens op in nestjes van normale, kortharige Abessijnen. Eerst werden ze gewoon weggegeven en van verdere fokkerij uitgesloten. Totdat iemand ze juist vanwege die lange vacht aantrekkelijk vond en besloot een gericht fokprogramma voor deze katten op te stellen. Daaruit ontstond uiteindelijk deze nieuwe vacht-variŽteit. Om de fokkerijbasis te verbreden wisselden fokkers uit de Verenigde Staten, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland langharige Abessijnen uit. De Amerikaanse fokster Evelyn Mague uit Gillette, New Jersey, was ťťn van de sturende krachten bij de ontwikkeling van de Somali. Zij bedacht de naam voor deze nieuwe raskat en haar katertje George werd de stamvader. Hij werd in 1967 geboren als eerste in een goed doortimmerd, lang doorgezet fokprogramma. Dat had succes en in 1972 werd uiteindelijk een club opgericht, The Somali Cat Club. In 1978 kreeg de nieuwe Somali kampioenschapsstatus bij de CFA in de Verenigde Staten. Een jaar eerder waren er al Somali's naar Europa geŽxporteerd. De Abessijnen-fokkers beschouwden deze kat als een nieuwe uitdaging in een periode waarin zich toch al veranderingen voordeden. In 1982 werd de Somali door de FIFe erkend. En in AustraliŽ, zo wordt bericht, is de Somali nog populairder dan zijn voorouder, de Abessijn.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als extravert, actief, alert, zelfverzekerd, atletisch, schrander, vriendelijk, aanhankelijk, speels, intelligent en zacht. Ze vereist aanzienlijke vrijheid.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google