WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Spateltrilzwam

Tremiscus helvelloides
Deze paddestoel valt meteen op door het roodgekleurde, kegelvormige vruchtlichaam met het geleiachtige vlees. Het vruchtlichaam is drie tot twaalf cm hoog en twee tot zes cm breed. Het is kegel- of tongvormig en glad aan de bovenkant. Meestal is het oranje tot zalmkleurig; bij veroudering wordt het roodbruin tot oranjegeel. De hoed is aan één kant ingekeept en loopt langzaam uit in een holle, gespleten steel. De steel is cilindrisch of wat in elkaar gedrukt en meestal lichter dan de hoed. Het vlees is twee tot vijf mm dik, geleiachtig en zacht - in de steel is het harder. Bij oude exemplaren heeft het geen duidelijke structuur en kleurt het van oranje naar geel om uiteindelijk bij verdroging roodbruin te worden. De geur van het vlees is aangenaam, maar het heeft geen opvallende smaak.
Deze soort kunt u van juli tot oktober aantreffen in naaldbossen en vooral op kalkhoudende grond. De paddestoelen groeien op vermolmd sparrenhout of op dennenhout. Ze wekken daarbij de indruk zo uit de grond te komen. Ze zijn zowel in heuvelachtige gebieden als in bergstreken te vinden. Er zijn echter ook streken waar ze zeldzaam zijn of helemaal niet voorkomen.
Dit is een smakelijke paddestoel, die geschikt is om in een groentenschotel te verwerken of in suiker in te leggen. Ook voor het maken van zoetzuur leent hij zich goed. Vers, met wat suiker, is hij evenmin niet te versmaden. Gezien de zeldzaamheid dient deze soort beschermd te worden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer