WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Sphynx

Een kat die de meeste tegenstand van alle moderne raskatten oproept. De bijna haarloze Sphynx is een recente Canadese ontdekking. Hij wordt ook wel de Canadian Hairless Cat en de Moon Cat genoemd. Sommige liefhebbers noemen hem vertederd de Wrinkle Cat en de Birthday Suit Cat. In Frankrijk staat hij ook bekend als de Chat sans Poils.
Uiterlijk
Een slanke, lange kat met een suŤde-achtige, bijna haarloze huid en een lange, dunne, en puntig eindigende staart. Hij heeft een wigvormige kop, zeer grote oren en geen snorharen. Hij voelt warm aan en wordt daarom gekscherend ook wel eens de suŤde-warmwaterkruik genoemd. Zijn huid moet er fluweelachtig uitzien en als mos aanvoelen.
Geschiedenis
Mrs. Micalwaith uit Toronto was de eigenares van een zwart-witte huiskat die Elizabeth werd genoemd. Haar poes wierp op 31 januari 1966 een haarloos katertje, dat de naam Prune kreeg. Een jonge student hoorde van het vreemde gebeuren. Zijn moeder, Mrs. Yania Bawa, fokte Siamezen en samen kochten ze het haarloze kitten en zijn moeder. Toen het katertje volwassen was, dekte hij zijn moeder en zo ontstonden er nog meer haarloze kittens. Er werd een serieus fokprogramma opgezet, waarbij een gecompliceerde serie kruisingen met American Shorthair-poezen met haarloze katers was gepland. Als naam voor de haarloze nakomelingen werd gekozen voor Sphinx, wat later in Sphynx werd veranderd. Besloten werd om deze kat verder te fokken en om raserkenning aan te vragen. Kampioenschapsstatus werd in 1971 verleend, maar de belangstelling kwam niet echt op gang. Het kwam zelfs zo ver dat de kampioenschapsstatus weer werd ingetrokken, waardoor deze kat gevaar liep om te verdwijnen. Er werden echter een paar van deze katten naar Europa geŽxporteerd, waar de Sphynx nieuwe liefhebbers vond. Fokprogramma's werden zowel in Frankrijk als in Nederland opgezet en de 'naakte kat' bereikte uiteindelijk ook Groot-BrittanniŽ. Maar tot op heden is het nog een zeldzaam ras, ook al lijkt hij een vaste kring van bewonderaars te hebben gevonden, die gestaag groter wordt. In de vroege jaren negentig verleende TICA de Sphynx kampioenschapsstatus.
Persoonlijkheid
Zoals iedereen zal bevestigen die deze kat in levende lijve heeft ontmoet, wordt zijn bizarre uiterlijk meer dan goedgemaakt door zijn gevoeligheid en zijn lieve aard. Hij is sociaal en aanhankelijk.
Kleurslagen
Alle kleuren zijn toegestaan.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google