WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

"Stamcellen bevorderen hartherstel"

Het toedienen van eigen stamcellen heeft een significant positief effect op het herstel van het hart na een acuut hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het UZ Gasthuisberg in Leuven, Stamcelinstituut Leuven en Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie. Het is de eerste studie waarin dit wordt aangetoond. De resultaten worden gepubliceerd in het vakblad The Lancet.

Bij een acuut hartinfarct is de bloeddoorstroming van een hartbloedvat geblokkeerd, waardoor de hartspier onvoldoende zuurstof ontvangt en er hartweefsel afsterft. Via de "ballontechniek" kan men in veel gevallen de bloedvoorziening in het afgestorven deel van het hart opnieuw herstellen, maar het hart heeft door het gebeuren blijvende schade ondervonden, vooral in het linker hartventrikel.

Geen bijwerkingen
"De 67 patiŽnten die aan de studie deelnamen kregen binnen de 24 uur na een ingreep, waarbij door middel van de ballontechniek de bloedvoorziening in het afgestorven deel van het hart optimaal herstelde, hetzij een inspuiting met stamcellen uit eigen beenmerg, hetzij een wateroplossing. Dat toediening van stamcellen een positief effectief heeft op het herstel van het hart blijkt uit het feit dat de infarctgrootte bij de patiŽnten in de "stamcelgroep" significant meer verkleinde dan in de groep.

Het gebruik van de stamcellen bleek veilig en tot op vandaag traden er geen bijwerkingen op die aan de stamcellen kunnen worden toegeschreven. De Leuvense onderzoekers waarschuwen evenwel dat het momenteel nog veel te vroeg is om te besluiten dat elke patiŽnt met een hartinfarct behandeld moet worden met stamcellen. De weg tot een geneesmiddel is immers nog lang en er mogen geen risico's genomen worden.

In labo behandeld
Het is al langer duidelijk dat stamcellen nieuwe kansen bieden voor de behandeling van tal van aandoeningen. Stamcellen zijn cellen die "nog niet opgevoed werden voor een bepaalde taak", zichzelf kunnen hernieuwen, niet oud worden en kunnen differentiŽren in verschillende celtypes. Men treft ze aan in embryo's zowel als bij volwassenen (bv. beenmerg). Om ze in staat te stellen een taak op te nemen, zoals de aanmaak van hartweefsel, moeten ze vooraf in het labo worden behandeld. In oktober opende Catherine Verfaille, een gerenommeerde onderzoeker in dit domein, aan de KULeuven het Stamcelinstituut Leuven.  

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google