WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Deskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde
In het Johnson Space Center van de NASA is de capsule geopend die het allereerste naar de aarde gebrachte stof van een komeet bevat, zo heeft de Amerikaanse publieke zender NPR woensdag gemeld. Zondag landde de onbemande sonde Stardust in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah na een reis van 4,5 miljard km doorheen ons zonnestelsel.
Twee jaar geleden had het ruimtetuig een ontmoeting met de komeet Wild 2, waarbij het stalen van stof en andere deeltjes nam. Wetenschappers beschikken dus voor het eerst over stof van een dergelijk hemellichaam, wat ons meer kan leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. De capsule werd dinsdag, onder scherpe veiligheidsmaatregelen, van een legerbasis in Utah naar een stofvrije ruimte in het Johnson Space Centre in Houston overgebracht.
Bij het openen waren de deskundigen geestdriftig over de verzamelde stalen, aldus NPR. Vele deeltjes zijn zo groot dat zij met het blote oog zichtbaar zijn. De stalen worden nu "versneden" en naar meerdere internationale laboratoria gestuurd. Ook zullen vrijwilligers, na het passeren van een test, mee aan het onderzoek kunnen deelnemen via een microscoop op het internet.

 

2006 - WORLDEXPLORER
Google