W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Steenvlieg

Perlodes sp. - familie Perlodidae.
Al 250 miljoen jaar geleden waren er steenvliegen. Er zijn thans 2.000 bekende soorten. In tegenstelling tot de haften dragen alle ontwikkelingsstadia slechts twee achterlijfaanhangsels. De achtervleugels zijn meestal groter en breder dan de voorvleugels. In rust worden de vleugels plat op de rug gelegd. Perlodes-soorten worden zes tot vijfentwintig mm. lang.
Verspreiding : met altrijke soorten verspreid over heel Europa, bij de benedenloop van rivieren en beken. Door verontreiniging echter vaak uitgeroeid of bedreigd.
De individuele soorten hebben een specifieke, meestal precies afgebakende vliegperiode. Na de paring zetten de wijfjes eiklompjes af op het water. De geslachtsrijpe dieren leven twee tot vijf weken. Aangezien ze vaak in massa's voorkomen en dikwijls in het water vallen, spelen ze net als de in het water levende larven , een belangrijke rol als voedsel voor vissen.
Onvolledige gedaanteverwisseling. Larven van de meeste soorten in koele, zuurstofrijke bergbeken. Ze gelden als indicatoren voor een goede waterkwaliteit. Bij grote soorten duurt het larvale stadium drie jaar, bij kleine niet zo lang.
(foto : larve)


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer