W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Stekeltrilzwam

Pseudohydnum gelatinosum
Deze paddestoel is gemakkelijk te herkennen aan het geleiachtige vruchtlichaam en aan de witte, zachte stekels aan de onderzijde van de hoed. Het vruchtlichaam is twee tot zes cm breed en kan ��n cm dik worden. Het is halfrond, spatel- of tongvormig en voorzien van een korte, soms zijdelings geplaatste, wittige steel. Het is glanzend en soms bijna doorschijnend. Meestal is het wittig of ietwat blauw, paarsbruin of donkerbruin.
De onderkant is ook wittig, glanzend en bedekt met talloze zachte, tandvormige stekels. Het vlees is in alle delen van de paddestoel geleiachtig en doorschijnend wit. In het begin is het vrij stevig en buigzaam, maar het wordt met het verouderen ietwat kleverig. Het heeft geen opvallende geur maar wel een bijzondere smaak.
De stekeltrilzwam groeit van juli tot november op vochtig of verrot dennen- en sparrenhout, bij uitzondering op beuken en meestal op vermolmde boomstronken. Hij komt vrij veel voor, met name in bossen in heuvelachtige gebieden.
Net zoals de Tremiscus helvilloides behoort ook deze soort tot de paddestoelen die rauw gegeten kunnen worden. De zwam is heerlijk in een paddestoelensalade en doet het goed in soepen, bij rijst of in zoetzuur.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer