W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Het stekelvarken

Orde : Rodentia - familie : Hystricidae - geslacht : Hystrix en soort : Hystrix cristata. Dit stekelige knaagdier is lid van de familie Hystricidae van de stekelvarkens, en deelt zijn geslacht met zeven andere soorten, waaronder het Zuid-Afrikaanse stekelvarken.
Gewapend met honderden lange, scherpe stekels verdedigt het stekelvarken zich met zijn imposante vacht van trillende spieren tegen zijn vele vijanden. Hij is een gevreesd tegenstander en heeft zelfs leeuwen en mensen, die zijn vlees als een culinaire lekkernij beschouwen, gedood. Knorrend zwoegt hij met zijn ratelende, stekelige wapenuitrusting door de nacht, op zoek naar voedsel.
Het stekelvarken leeft in familiegroepen in holen of rotsspleten en vertoont zich alleen als het donker wordt. Dit knaagdier heeft weinig moeite om zich te verdedigen tegen roofdieren zoals hyena's of luipaarden, omdat zijn stekels pijnlijke en zelfs dodelijke wonden kunnen toebrengen. Wordt hij bedreigd, dan waarschuwt hij in eerste instantie door zijn stekels op te zetten. Vervolgens ratelt hij met de holle stekels aan het uiteinde van zijn staart, sist, en stampt hij met zijn poten om zoveel mogelijk geluid te maken. Als laatste redmiddel valt hij achterstevoren aan om zijn stekels in de belager te prikken.
Het stekelvarken eet vooral vegetarisch voedsel dat bestaat uit wortels, bolgewassen, fruit en schors. Het stekelvarken volgt vaste paden en legt op zoek naar voedsel soms in ��n nacht wel vijftien kilometer af. Mits voorradig, eet hij ook wel landbouwgewassen. Meestal zoeken stekelvarkens in hun eentje naar voedsel, al doet het vrouwtje dat tijdens het paarseizoen samen met haar jongen. Dit dier kauwt met zijn sterke kiezen, terwijl ij zijn voedsel stevig met zijn brede voortanden vasthoudt. Hij kauwt ook op botten om calcium aan zijn voedsel toe te voegen en zijn snijtanden aan te scherpen.
Na de paarrituelen, die onder andere het verzorgen van het stekelvrije gebied rond de kop inhouden, paart het mannetje met het vrouwtje door haar van achteren te benaderen en zich ervan te vergewissen dat haar gevaarlijke stekels platliggen. De geboorte vindt plaats in een aparte kamer in het hol, die door het vrouwtje met gras is bekleed. De jongen worden geboren, bedekt met zachte stekels die snel hard worden, en met witte strepen aan hun zijkanten die na ongeveer een maand verdwijnen. Hun moeder zoogt ze zo'n veertien weken. De jonge stekelvarkens gaat met haar op zoek naar voedsel tot ze zes tot zeven maanden oud zijn en blijven in het familiehol tot het einde van het volgende paarseizoen.
In zijn hele verspreidingsgebied wordt het stekelvarken als een plaag voor de gewassen beschouwd en wordt hij vaak door boeren gedood. Hij wordt zeldzamer in de gebieden rond menselijke nederzettingen, al komt hij in de meeste gebieden nog veel voor.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer