W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De stenocarakever

Orde : Coleoptera - familie : Tenebrionidae - geslacht : Diverse en soort : Verschillende. Stenocarakevers vormen slechts een heel klein deel van de zwartlijven, de Tenebrionidae.
Door vocht uit mist op te vangen kan deze bijzondere insectensoort zelfs in de droogste gebieden nog water vinden. Na miljoenen jaren in het zonovergoten klimaat van de Afrikaanse Namibwoestijn, hebben de stenocarakevers zich aangepast aan de hitte. Ze hebben hun vleugels verloren en hun vleugelschilden zijn aaneen gegroeid tot een schelp, die het zo kostbare lichaamsvocht vasthoudt.
De Namibwoestijn is voor deze kevers een harde omgeving. Overdag is de temperatuur boven het zand heet genoeg om er een ei op te bakken. 's Nachts is het verbazend koel. Veel stenocarakevers zijn overdag actief. Om te voorkomen dat ze gekookt worden of uitdrogen, hebben ze de gewoonte aangenomen om van de ene plek naar de andere te stuiven en hun achterlijf hoger of lager te houden door de poten te strekken, waardoor de lichaamstemperatuur laag blijft. Op erg hete dagen begraaft de kever zich in koeler zand of schuilt in schorpioennesten. In koelere periodes komt hij kort aan de oppervlakte om te foerageren. Door de lange poten kan hij zijn achterlijf hoog boven het brandende zand houden en razendsnel rennen, waarbij hij vaak beschutting zoekt tussen pollen droog gras.
Om te kunnen paren moet een mannetje eerst een vrouwtje vangen. Veel mannetjes jagen tegelijk : ze liggen op schaduwrijke plekken op de loer en als een kandidate langskomt, tuimelen ze over elkaar heen in hun haast om in haar buurt te komen. Als de eitjes gelegd zijn, gaat het vrouwtje weg. De larven die na een paar dagen uitkomen, voeden zich met organisch materiaal. Daarna ondergaan ze een metamorfose, ze vervellen een paar keer, waarbij ze steeds groter worden, tot ze een fraaie pop vormen. Binnen in de pop wordt het larvenlijf afgebroken en herbouwd tot een volwassen dier.
Piepkleine organische deeltjes zoals afgewaaide plantendelen, vormen het voedsel van de kever, al voedt hij zich ook met aas. Maar de stenocara is vooral beroemd om zijn drinkmethode. Hoewel het in de Namibwoestijn vrijwel nooit regent, waait er ongeveer zes nachten per maand een zeebries die vocht brengt in de vorm van mist. In zulke nachten kruipt de kever naar een duintop, laat zijn kop zakken en zet zijn achterlijf omhoog. Het vocht hecht zich aan zijn vleugelschilden en druppelt naar de bek van de kever.
De Namibwoestijn is de laatste 55 miljoen jaar maar weinig veranderd. Door de stabiliteit van het ecosysteem slaagden stenocara's erin lokaal wel tweehonderd soorten te ontwikkelen en geen enkele daarvan is bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer