WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens - algemeen

De steppevolkeren van Midden-AziŽ

De eindeloze steppegordel die dwars door Midden-AziŽ van het oosten uit tot in Midden-Europa doorloopt, heeft immer een reusachtige leefruimte geboden aan allerlei nomadische stammen. Nadat ongeveer vijfduizend jaar geleden het paard getemd en dienstbaar aan de mens gemaakt was, ging dit dier in de loop der tijd een zeer grote rol spelen in het leven van de steppebewoners. Ruiter en paard waren zo volkomen op elkaar afgestemd, dat ze als het ware een eenheid vormden.
De rijke landbouwgebieden en stedelijke culturen trokken de nomaden aan als een magneet het ijzer. Daar vielen immers allerlei begeerlijke zaken te halen die ze zelf niet konden maken. De Chinezen in de grensgebieden van het noorden van hun rijk moesten dan ook altijd strijd leveren met de ruige krijgers die zich op hun even ruige paardjes razendsnel verplaatsten. De Chinezen bouwden muren tegen deze woeste overvallers. Al die stukken muur werden door keizer Sje-Hwang-ti tot ťťn lange muur verbonden. In het bijzonder de steppevolkeren van de Hioeng-Noe maakten het de Chinezen lastig. Maar de goed georganiseerde Chinese verdediging deed hen tenslotte in westelijke richting wegtrekken.
In Europa veroorzaakte het steppevolk van de Hunnen de volksverhuizingen en de val van het Westromeinse Rijk. Na de nederlaag op de Catalaunische Velden trokken de Hunnen weg in oostelijke richting. Een ander steppevolk waren de Turken, die afkomstig waren uit Turkestan in Midden-AziŽ. Reeds in de zesde eeuw na Christus werd er melding van deze Turken gemaakt. In de achtste eeuw kwamen ze in beweging en trokken in westelijke richting op. De Turkse Seldsjoeken maakten zich meester van een deel van het Nabije Oosten en namen het geloof van de islam aan. Als pas-bekeerden gedroegen ze zich onverdraagzaam tegenover de christelijke pelgrims in Palestina, en dat werd de aanleiding tot de kruistochten.
Omstreeks 1200 slaagde de Mongolenaanvoerder Djengis Khan erin steeds meer stammen onder zijn gezag te verenigen. In 1206 kreeg hij de titel 'Vorst der Vorsten' en begon hij zijn rijk vooral militair te organiseren. Daarna werd hij in Chinese binnenlandse aangelegenheden gemengd, maar van helper werd hij veroveraar. In het jaar 1213 sloeg Dnengis Khan letterlijk en figuurlijk een bres in de Chinese muur. Na hevige gevechten wist hij met zijn legers door te dringen tot Peking, de hoofdstad van het Noordchinese rijk Tsjin. Enkele jaren later versloeg Djengis Khan sultan Mohammed, wiens macht zich uitstrekte over Turkestan, PerziŽ en Afghanistan. In het jaar 1223 werden de Russische vorsten verpletterend verslagen aan de Kalka, nabij Azow. Aan de veroveringsdrift van Djengis Khan kwam pas een einde, toen hij in 1227 tijdens een veldtocht overleed. In tegenstelling met wat wel vaker met dergelijke nomadenrijken gebeurde, bleef zijn nalatenschap in stand. Zelfs werden de veroveringen nog uitgebreid tot in Euorpa. Hongarije en Polen werden geplunderd en een Europees ridderleger werd in 1241 in SileziŽ verslagen. Toen trokken de Mongolen zich terug naar AziŽ om een nieuwe vorst te kiezen. Rusland bleef nog enkele eeuwen door de Mongolen bezet, maar in westelijk Europa lieten ze zich niet meer zien.
(foto : afbeelding van Djengis Khan)
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer