W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De streepjesspin

Orde : Araneae - familie : Theridiidae - geslacht : Theridion en soort : Streepjesspin. Spinnen van deze familie staan allemaal bekend als kogelspinnen vanwege de borsteltjes op hun poten die gebruikt worden om zijde naar buiten te werken om naar de prooi te gooien.
De vrouwtjesstreepjesspin is ��n van de meest plichtsgetrouwe van alle moeders en ze blijft zelfs na haar dood voor haar kinderen zorgen door haar eigen lichaam voor hen achter te laten om op te eten. Als ze nog leeft, voedt de moeder haar jongen op een manier die ongebruikelijk is voor spinnen : ze braakt voedsel uit dat de jongen kunnen opzuigen. Het verzorgende gedrag dat de streepjesspin tentoon spreidt, is zeer zeldzaam bij ongewervelde dieren.
Thuis in heel Europa, brengt deze kleine spin een groot deel van zijn leven door met het bewonen van een ingewikkeld, driedimensionaal web met een dichte binnenkant, dat meestal gemaakt wordt in struiken en lage plantengroei. Steekbrem en distel zijn favoriet omdat deze stekelige planten het web voorzien van zowel natuurlijke bescherming als hulpmiddelen. In het midden van het web maakt de spin een kleine, gecamoufleerde schuilplaats waarvoor hij bladeren en insectenoverblijfselen gebruikt. Daarna wacht hij geduldig tot het volgende maaltje arriveert, en komt alleen naar buiten om tegenstribbelende prooi te onderzoeken. De streepjesspin leeft solitair, en mannetjes en vrouwtjes komen allen bij elkaar om te paren.
Het mannetjes is kleiner dan een vrouwtje en wordt veel sneller volwassen. Hij brengt zijn tijd alleen door in zijn web totdat hij klaar is om te paren, en bouwt energie op door grote hoeveelheden prooi te eten. Om te paren maakt het mannetje eerst een klein web tussen grassprieten of bladeren, en brengt er sperma op over. Dan doopt hij zijn pedipalpen in de vloeistof om het op te zuigen, en slaat het sperma op, klaar om te paren. Na dit ingewikkelde ritueel wijdt het mannetje zich aan de jacht op een vrouwtje. Hij lokaliseert een vrouwtjesspinnenweb door het gebruik van speciale gevoelige haren op zijn poten. Als de spin eenmaal een vrouwtje van zijn soort gevonden heeft, kan het paringsritueel beginnen.
Wanneer de spinnetjes uitkomen uit de zijden eizak die hun moeder heeft gemaakt, zijn ze voor voedsel van haar afhankelijk. Wanneer ze een signaal geeft, gaan de jongen om haar heen staan en voeden zich met een speciale vloeistof die ze opbraakt. Deze zeer voedzame maaltijd bestaat uit verteerde insecten, vermengd met cellen die uit de binnenkant van de moedermaag komen. Na een paar dagen begint de moeder haar jongen te leren hoe ze voedsel voor zichzelf moeten vangen. De jongen groeien snel, en ontgroeien hun strakke buitenskelet, dat ze afwerpen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer