WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Wetenschappers ontrafelen structuur aidsvirus

Wetenschappers hebben voor het eerst de driedimensionale structuur van het aidsvirus onthuld. De driedimensionale kaart kan helpen om de groei van het virus te bevatten.

Computermodel
De erg variŽrende omvang en vorm van het virus maakten het totnogtoe moeilijk om het virus in kaart te brengen. Een Brits-Duits team van wetenschappers heeft in een poging daartoe tientallen foto's van individuele hiv virussen genomen en gebruikten een computerprogramma om ze te combineren. Ondanks alle verschillen stelde het team toch enkele consistente kenmerken vast, aldus de Britse openbare omroep BBC.

Conische vorm
Zo vonden de wetenschappers van het Wellcome Trust Centre for Human Genetics van de Universiteit van Oxford en collega's van de universiteiten van Heidelberg en Munchen dat de kern van het virus, dat een conische vorm heeft, de breedte heeft van het viraal membraan. Aan de buitenkant bevinden zich de scherpe punten die zich aan menselijke cellen, de T-cellen, vastklampen en waardoor het virus, dat de immuniteitsziekte aids veroorzaakt, de cel kan binnendringen.

Vaccin
Terwijl bij de meeste virussen interne structuren de omvang van het virus bepalen, is het bij het aidsvirus dus het membraan dat daarvoor verantwoordelijk is. Dit heeft een invloed op de manier waarop het virus zich kan assembleren, zo rapporteerde het vorsersteam. Kennis over de groei van het virus kan tot de ontwikkeling van een therapie leiden, aldus professor Stephen Fuller van de Universiteit van Oxford. Tegelijkertijd geeft hij toe dat er nog een lange weg te gaan is eer een nieuw vaccin tegen hiv of een behandeling voortvloeit uit de uitkomst van dit onderzoek. Wel kan het volgens hem een inzicht opleveren in de manier om te voorkomen dat het virus zich gaat assembleren.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google