W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Suikergast of zilvervisje

Lepisma saccharina - familie zilvervisjes/Lepismatidae.
In oudere woningen vindt men vaak deze mooi zilverachtig glanzende, tot elf mm. grote diertjes. Ze wijzen niet op gebrekkige hygi´┐Żne, wel op de aanwezigheid van schuilplaatsjes die in moderne huizen zelden beschikbaar zijn. Net als de springstaarten behoren ze tot de ongevleugelde oerinsecten. Aan het uiteinde van het achterlijf hebben ze drie uitsteeksels. De zilveren schubben zijn tastorganen.
Verspreiding : van de 240 bekende soorten komen er slechts enkele bij ons voor, met als talrijkste de suikergast - een wereldwijd verspreid, warmteminnende soort, die bij ons vooral in huizen leeft.
Hij voedt zich met uiteenlopende organische stoffen. Dankzij een speciale voorziening in de endeldarm kunnen zilvervisjes op electro-osmotische wijze water onttrekken aan de lucht, zodat ze ook zonder echt te drinken kunnen overleven. Bij massale aanwezigheid kunnen ze vervelend worden voor voedselvoorraden, maar voor het overige zijn ze onschadelijk. De larven zien eruit als volwassen dieren, maar missen in het begin de zilverachtige glans.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer