Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Sumak
Of
smak.
Rhus coriaria.
De sumakgewassen vormen een ongeveer zeshonderd soorten
omvattende familie van tweezaadlobbigen, die met de
esdoornachtigen verwant zijn. De sumakstruik kan drie meter hoog
worden en is inheems in de landen rondom de Middellandse Zee en
in Zuidoost-Azi�. De struik wordt ook in Zuid-Itali� en vooral
op Sicili� verbouwd en kan eveneens veelvuldig in Libanon worden
aangetroffen. De bittere, zurige vruchten van de sumakstruik
worden gedroogd en tot een rood peper vermalen of fijngehakt, in
water geweekt en vervolgens uitgeperst. Het rode sumakpoeder is
in ons land slechts in speciale zaken te koop. Voor de Arabische
keuken is de sumak veel belangrijker, want daar verkiest men
sumak boven citroen. Het sap van de sumak wordt gebruikt om er
salades mee aan te maken en het poeder om er vooral visgerechten
mee op smaak te brengen. Voor gevogelte, groenten en vlees wordt
het eveneens gebruikt. Vanwege de looistoffen is sumak bijzonder
geschikt voor vette spijzen. Sumak bevordert de spijsvertering
en helpt darmaandoeningen voorkomen. Tot de sumakgewassen
behoren ook waardevolle fruitbomen, zoals bijvoorbeeld de
mangoboom.