W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Sumak

Of smak.
Rhus coriaria.

De sumakgewassen vormen een ongeveer zeshonderd soorten omvattende familie van tweezaadlobbigen, die met de esdoornachtigen verwant zijn. De sumakstruik kan drie meter hoog worden en is inheems in de landen rondom de Middellandse Zee en in Zuidoost-Azi�. De struik wordt ook in Zuid-Itali� en vooral op Sicili� verbouwd en kan eveneens veelvuldig in Libanon worden aangetroffen. De bittere, zurige vruchten van de sumakstruik worden gedroogd en tot een rood peper vermalen of fijngehakt, in water geweekt en vervolgens uitgeperst. Het rode sumakpoeder is in ons land slechts in speciale zaken te koop. Voor de Arabische keuken is de sumak veel belangrijker, want daar verkiest men sumak boven citroen. Het sap van de sumak wordt gebruikt om er salades mee aan te maken en het poeder om er vooral visgerechten mee op smaak te brengen. Voor gevogelte, groenten en vlees wordt het eveneens gebruikt. Vanwege de looistoffen is sumak bijzonder geschikt voor vette spijzen. Sumak bevordert de spijsvertering en helpt darmaandoeningen voorkomen. Tot de sumakgewassen behoren ook waardevolle fruitbomen, zoals bijvoorbeeld de mangoboom.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google