WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Tandarme dieren van de Gran Chaco

Aan beide zijden van de oerwouden van de Amazone en de Mato Grosso in Zuid-Amerika liggen onafzienbare grasvlakten. In het noorden liggen de 'Ilanos' van Venezuela en Oost-Columbia, in het zuidoosten de Braziliaanse 'campos' en in het zuiden de grote 'pampa's' van Argentinië. Daar waar de pampa's en het oostelijk heuvelgebied aan de voet van het Andes-gebergte van de tropische wouden worden gescheiden, ligt een overgangsgebied van winterkale bossen, struiken en moerassen, dat de 'Gran Chaco' wordt genoemd. De Gran Chaco wordt bewoond door diersoorten die door de grote kudden tamme runderen uit de aangrenzende grasvlakten zijn verdreven.
Eén van de merkwaardigste dieren die er leeft is de Zuidamerikaanse longvis, waarvan alleen verwanten in Afrika en Australi¨°e worden aangetroffen. De naam houdt al in dat deze vissoort beschikt over longen. En al zijn dat primitieve longen, toch zorgen ze voor meer dan 95 procent van de zuurstof die de longvis nodig heeft. Een longvis kan ongeveer één meter lang worden. Tijdens bijzonder grote droogte kan de longvis ongeveer drie maanden in de uitgedroogde modder in leven blijven. De longvis is dan in een soort van verdoofde toestand. Hij leeft dan van de dikke laag vet, die hij gedurende het natte seizoen door erg veel te eten onder de huid heeft gevormd.
Verder is de grote miereneter (zie foto), die in het hele noordelijke deel van het neotropisch gebied ten oosten van het Andes-gebergte verspreid voorkomt, in de moerassen van de Gran Chaco een gewone verschijning. Hij is nauw verwant aan de tamandoca en de dwergmiereneter en hij is het grootste tandarme zoogdier dat we kennen. De grote miereneter is grijsbruin van vacht en heeft op beiden flanken een zwarte langwerpige driehoek die bij de staart puntig uitloopt. Hij is ongeveer twee meter lang en heeft een tong die hij meer dan twintig cm kan uitsteken om termieten op te likken. Om bij de termieten te kunnen komen, hakt hij gaten in de termietenheuvels. Daarvoor is hij uitgerust met krachtige poten, voorzien van lange klauwen. De grote miereneter loopt op zijn knokkels, waarbij de klauwen naar binnen zijn gevouwen. Hij zwerft eenzaam door zijn jachtgebied en is altijd onderweg op zoek naar voedsel. Hij slaapt gewoonlijk in open lucht in het gras, waarbij de grote behaarde staart als bedekking dienst doet.
De uitgestrekte graslanden zijn ook een geliefd leefgebied voor een ander soort tandarm zoogdier, het gordeldier of armadillo. Gordeldieren leven in holen die ze zelf graven of die door andere dieren zijn verlaten. Reuzen-gordeldieren kunnen ongeveer anderhalve meter lang worden, maar ze zijn ook kleinere soorten. De kleinste soort heeft een lengte van ongeveer twintig cm. De gordeldieren danken hun naam aan het pantser dat hun lichaam beschermt. Het bestaat uit harde, in rijen geplaatste in elkaar scharnierende beenplaten. Sommige soorten, de kogel-gordeldieren, kunnen zich zodra er gevaar dreigt, als een egel oprollen. De meeste gordeldieren kunnen zich met grote snelheid ingraven.
Een andere eigenschap van deze dieren is dat ze hun adem een hele tijd kunnen inhouden. Daardoor kunnen ze kleine rivieren oversteken, door over de bodem naar de andere oever te lopen. Toch kunnen ze ook een beetje zwemmen. Meestal slapen ze overdag en zoeken tijdens de nacht tussen grassen en onder afgevallen bladeren naar insecten en bessen.
Een wroetend knaagdier in de pampa is de viscacha, een belangrijk grotere verwant van de chinchilla. Ze leven net als marmotten gezellig in groepen van twintig tot dertig dieren bijeen, in holen die ze in een heuvel hebben uitgegraven. Soms breidt een kolonie viscacha's zich zo sterk uit, dat deze met een nabijliggende 'woonberg' samensmelt tot een grotere kolonie. Voor het versterken van de ingang van hun holen gebruiken deze dieren aarde, plantenstengels, takken, kortom alles wat ze maar in de buurt kunnen vinden. Als gevolg daarvan is de directe omgeving van zo'n woonberg doorgaans helemaal kaal.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer