W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De teju

Orde : Squamata - familie : Teiidae - geslacht : Tupinambis en soort : Verschillende. Qua uiterlijk en gedrag vertonen de teju's een treffende gelijkenis met de varanen, een groep van grote hagedissen die voorkomt in Afrika, Zuidoost-Azi� en Australazi�.
Deze grote, energieke, vleesetende hagedissen leven in dicht, struikachtig bosgebied en op open plekken in het woud, aan de rand van savannen en op rivieroevers. Teju's jagen overdag en trekken zich 's nachts terug in een hol dat door een ander dier is verlaten of dat ze zelf met hun krachtige, scherpgeklauwde poten uitgraven. Er zijn minstens zes tejusoorten, die alle ten oosten van de Andes in Zuid-Amerika voorkomen.
De teju komt vaak voor in de buurt van menselijke bewoning, maar is erg schuchter en slaat snel op de vlucht als hij door roofdieren zoals katten, haviken of slangen in het nauw wordt gedreven. Kan hij niet ontsnappen, dan blaast hij zijn borst op en tracht zijn belagers met felle blaasgeluiden af te schrikken. Bij een gedwongen verdediging kan hij een geduchte tegenstander blijken, die fel met zijn zweepachtige staart uithaalt en zijn gespierde kaken en scherpe klauwen in stelling brengt. Hij kan met opzet zijn staart afbreken als een belager die heeft beetgepakt. Hij brengt zichzelf dan snel in veiligheid, zijn vijand met het nog na-trillende staartdeel achterlatend. De staart groeit weer aan, maar wordt niet meer zo lang als de oude.
In de paartijd maken mannetjes snurkgeluiden om de vrouwtjes te verleiden tot paren. Vindt een mannetje een gewillig vrouwtje, dan grijpt hij haar bij de nek en wringt zijn lijf onder het hare zodat de paring kan plaatsvinden. Het wijfje legt vier tot twaalf ovale eieren, al zijn er ook wel legsels van 32 stuks aangetroffen. De eieren worden gelegd in een warm, in de vochtige grond uitgegraven nesthol en als ze drie tot vier maanden later uitkomen, graven de jonge teju's een weg naar buiten. Vanaf dat moment zijn ze alleen en is hun moeder al weg.
De teju kent een veelzijdig menu met naast insecten, spinnen, slakken, aardwormen, kleine zoogdieren en vogels, ook kikkers, andere hagedissen en aas, en bepaalde vruchten en bladeren. Hoewel de hagedis goed kan zien, vindt hij zijn voedsel vooral door zijn soepele, gevorkte tong naar buiten te steken en weer in te trekken. Zo verzamelt hij deeltjes uit de lucht en brengt deze naar een holte in het gehemelte dat het orgaan van Jacobson heet, en dat de geur van mogelijke prooi registreert.
Voor arme mensen op het platteland vormen teju's een waardevolle hulpbron. Het vlees voorziet in voedsel en het lichaamsvet wordt gebruikt als geneesmiddel tegen ontstekingen. Tejuhuiden zijn veel waard in de mode-industrie. Bovendien zijn teju's uiterst populair als huisdier, zodat jaarlijks ruim ��n miljoen dieren uit het wild worden weggehaald.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer