W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De termiet

Orde : Isoptera - familie : Various - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. De orde Isoptera bestaat uit zeven families, die weer zijn onderverdeeld in 282 geslachten en meer dan 2760 soorten. De meerderheid behoort tot de familie Termitidae.
In een termietenkolonie krioelen miljoenen insecten. Het nest bestaat uit vele ruimtes, waaronder kraamkamers, tuinen en opslagplaatsen. Blinde werkers gebruiken hun superieure reukvermogen om hun weg te vinden door de vochtige, warme tunnels om hun dagelijkse karweitjes te verrichten. Felle soldaten jagen indringers weg en in het midden legt ��n koningin een eindeloze hoeveelheid eitjes.
Termieten zijn sociale insecten die in een kolonie leven, een enorme familie, geleid door een koningin en haar gedienstige koning. Bij gebrek aan een hard pantser verblijven termieten altijd op beschutte plekken. Enkele soorten maken tunnels in hout. De meeste soorten graven echter gangenstelsels uit in de grond. In deze nesten worden populaties grootgebracht die uit miljoenen dieren kunnen bestaan. Sommige soorten bouwen hoge heuvels die zelfs van ingewikkelde luchtverversingsstelsels kunnen worden voorzien of van geheime gangen tussen hun nest en voedselbronnen. Kolonies zijn opgebouwd uit kasten. De kaste van de werkers bouwt de nesten, verzamelt voedsel en geeft het koninklijke paar, de jongen en de soldaten te eten. De soldaten vallen ieder dier aan dat de kolonie probeert binnen te komen en niet de unieke geur van de kolonie draagt. De termieten die voor de voortplanting zorgen, vormen een eigen kaste en zijn de enige die met elkaar kunnen paren.
Termieten richten elk jaar grote schade aan timmerhout en papier aan. Maar al vormen ze een bron van ellende voor de mens, ze zijn nuttig voor de natuur. Ze zijn van wezenlijk belang voor de plaatselijke ecologie. Ze bewerken de grond door deze aan de lucht bloot te stellen en voedingsstoffen en mineralen naar boven te brengen. Ze vormen bovendien ��n van de belangrijkste voedselbronnen voor tal van dieren.
De koningin perst dagelijks duizenden eitjes uit haar lijf. Uit de eitjes komen kleine witte nimfen die miniatuurversies van volwassenen lijken. Ze worden gevoed met het speeksel van de werkers. Elke nimf kan zich tot een lid van een willekeurige kaste ontwikkelen.
Het dieet van de termiet varieert per soort. De meeste termieten eten wel cellulose in ��n of andere vorm, en de harde delen van planten. Ze kauwen zich door levende en dode bomen, door bladerafval in het bos, door grasstengels en door mest. Microben in de ingewanden van termieten helpen het voedsel af te breken. Ook zijn er bodembewonende termieten die humus eten. Andere leggen mesttuinen en composthopen aan in hun kolonie om schimmels te kweken en die te eten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer