WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Tiffany

Deze Amerikaanse raskat mag niet worden verward met de Tiffanie, een raskat die in Engeland werd gefokt. In een poging om verwarring te voorkomen is bij sommige organisaties op raskattengebied de Tiffany omgedoopt in Chantilly.
Uiterlijk
Een middelgrote kat met gouden ogen en een intens glanzende bruine vacht die lang en zijdeachtig is. Hij heeft een opvallende kraag en een pluimstaart.
Geschiedenis
De genetische achtergrond van het Amerikaanse ras dat Tiffany wordt genoemd is een soort van mysterie. De stamouders waren een paartje chocoladekleurige, langharige katten met gouden ogen van onbekende herkomst. Ze werden in 1967 bij de verkoop van een huis gekocht door de Amerikaanse fokster Jennie Robinson uit New York. De kater, Thomas, was iets ouder dan een jaar en het poesje, Shirley, was ongeveer zes maanden oud. Het leek waarschijnlijk dat ze dezelfde ouders hadden, maar ze waren duidelijk geen nestgenootjes. Twee jaar later, in mei 1969, kregen ze hun eerste nestje. Tot verrassing van de fokster hadden alle zes kittens dezelfde intens chocoladebruine vacht, waardoor zij besloot ze verder te gaan fokken. In de vroege jaren zeventig werden katten uit dit fokprogramma geregistreerd bij de Amerikaanse ACA onder de naam Foreign Longhairs. Diverse fokkers vermoedden dat Tiffany's langharige Burmezen waren of tenminste dat hun voorouders iets aan de Burmees hadden ontleend. Nauwkeurig onderzoek van de kleinste details van hun vachtkleur en hun voetkussentjes (die roze waren in plaats van bruin) bracht aan het licht dat ze niet uit Burmezen waren ontstaan, noch met Burmezen waren gekruist. De geschiedenis van het ras kreeg daarop een misleidende loop. Een paar van Robinsons kittens werden verkocht aan een fokster uit Florida, Sigyn Lund, die beroemd was om haar Burmezen. Zij werd de nieuwe voorvechter van de Foreign Longhairs en zij bedacht er een nieuwe naam voor : Tiffany.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als trouw, aanhankelijk, zacht, sociaal, extravert, nieuwsgierig en vriendelijk.
Kleurslagen
Van oorsprong is de effengekleurde vacht van de Tiffany intens donkerbruin, maar er bestaan inmiddels een aantal verdunningen en variaties hierop.
 

2006 - WORLDEXPLORER
Google