W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De tijgerhaai

Orde : Carcharhiniformes - familie : Carcharhinidae - geslacht : Galeocerdo en soort Galeocerdo cuvier. De tijgerhaai behoort tot de Carcharhinidae-familie, net als de witpunthaai en de stierkophaai.
De tijgerhaai, berucht om zijn gewelddadigheid, valt van onderen aan, zet zijn tanden in zijn nietsvermoedende prooi en sleurt hem naar beneden naar een watergraf. Na de grote witte haai maakt hij het meeste slachtoffers, hoewel hij zich meestal voedt met vis. Hij zwemt graag in kuststreken en riviermondingen in warm, zout water en grijpt alles wat hij tegenkomt : van een leeg blikje tot de onfortuinlijke zwemmer in zee.
De tijgerhaai, hoe gevaarlijk ook, wordt maar zelden gesignaleerd. Overdag zwemt hij meestal buiten de kust op een diepte van 140 meter, in de buurt van de continentale plateaus waar de oceaanbodem steil afloopt. Als het begint te schemeren (soms ook overdag) zwemt hij riviermondingen en lagunes in, op zoek naar eten, en doorkruist ondiep water rond stranden, eilanden en riffen. Deze soort trekt veel en legt grote afstanden af om de warme oceaanstromingen te volgen, zoals de Golfstroom die door de Atlantische Oceaan loopt. De tijgerhaai lijkt meer dan de andere haaiensoorten op zijn prehistorische voorvaderen vanwege de vorm van zijn tanden, en doordat hij zoveel verschillende soorten voedsel eet. Volwassen haaien hebben geen natuurlijke vijanden en staan aan de top van de voedselketen.
Als de nacht valt zwemt de tijgerhaai dicht onder het wateroppervlak naar de kust, op zoek naar eten. De helft van zijn voedsel bestaat uit vis, waaronder haaien, roggen en zelfs volwassen soortgenoten. De rest van zijn voedsel is afhankelijk van het seizoen en zijn omgeving, maar bevat meestal zeevogels en pijlinktvissen. Zijn driehoekige tanden zagen dwars door de schilden van zeeschildpadden heen en glijden door het vlees van zeehonden, dolfijnen en walvissen. Ook kwallen, pijlstaartroggen en zeeslangen zijn voor hem een lekker hapje. Deze stroper eet mensen en huisdieren als hij de kans krijgt en verder alle mogelijke afval die hij in het water vindt.
De laatste twintig jaar is men gaan inzien dat de tijgerhaai een belangrijk deel is van het ecosysteem. De mens is zijn grootste bedreiging. Zijn vlees wordt gegeten of tot vismeel verwerkt en hij is dikwijls het slachtoffer van 'vinnen', waarbij zijn vinnen afgesneden worden voor haaienvinnensoep. Hoewel de tijgerhaai minder bedreigd wordt dan andere soorten, is hij toch kwetsbaar door overbevissing.
In de paaitijd zijn tijgerhaaien strijdlustig en agressief. Tijdens het paaien houdt het mannetje het vrouwtje vast met vinnen die grijporganen worden genoemd. Het vrouwtje bewaart het sperma en laat het in de zomer los om haar eitjes te bevruchten. Die worden in het vrouwtje uitgebroed en de embryo's ontwikkelen zich ongeveer zestien maanden of tot aan de volgende septembermaand. De jongen zijn bij de geboorte 50 tot 90 cm lang en groeien een aantal jaren wel 25 tot 30 cm per jaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer