W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vogels
 

De tinamoe

Orde : Tinamiformes - familie : Tinamidae - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Er zijn 47 soorten tinamoes in negen geslachten.
De slecht vliegende, maar goed lopende tinamoe is een kleine, patrijsachtige vogel die tot de meest primitieve vogels ter wereld behoort. Toen zich ongeveer 150 miljoen jaar geleden, halverwege de Jura, uit dinosauri�rs de eerste echte vogels ontwikkelden, leken deze waarschijnlijk sterk op de tinamoe. Het zijn ietwat geheimzinnige dieren en er is opvallend weinig over ze bekend.
Tinamoes trekken zelden ver weg en blijven meestal op de grond. Het zijn slechte vliegers en raken regelmatig gewond bij de landing, omdat ze zo slecht kunnen sturen. Ze hebben voor hun afmeting kleine harten en longen, vandaar dat ze snel moe zijn en per keer niet meer van vijfhonderd meter kunnen vliegen. Hun voornaamste reactie op gevaar is het op een rennen zetten of doodstil op hun plek blijven zitten. Hun bruingrijze verenkleed zorgt daarbij voor een goede camouflage. De meeste tinamoe-soorten rusten op de grond en zijn overdag actief. Veel soorten leven buiten de paartijd solitair, maar van de kuiftinamoe is ooit een groep van honderd volwassen dieren waargenomen.
De meeste tinamoes zijn vooral herbivoren, hoewel sommige soorten veel insecten eten. De gekromde snavel wordt gebruikt om bessen te plukken en gevallen vruchten te pakken, maar ook om in de grond naar ongewervelde dieren te zoeken. Sommige vogels springen tot een meter in de lucht om een insect of vrucht te pakken. Het dieet hangt af van het leefgebied van de vogel. In het oerwoud levende dieren eten bijvoorbeeld meer vruchten en insecten, terwijl soorten in drogere gebieden meer zaden eten.
De meeste tinamoe-soorten komen veel voor, maar sommige zijn in gevaar. De magdalena-tinamoe uit Colombia wordt bijvoorbeeld ernstig bedreigd. Zijn natuurlijke leefgebied is verstoord en men neemt aan dat de resterende populaties zeer klein zijn geworden. Overigens werd in het jaar tweeduizend een soort herontdekt die al in geen honderd jaar meer gezien was.
Ongewoon voor vogels is dat het mannetje van de tinamoe voor de eieren en voor de jongen zorgt. De meeste mannetjes paren met verschillende vrouwtjes, die alle hun eieren in zijn nest leggen. Direct na het leggen gaan de vrouwtjes op zoek naar een nieuwe partner. Bij sommige soorten leggen de vrouwtjes eieren in meerdere nesten. Het broeden duurt zo'n zestien tot twintig dagen, waarbij het mannetje de eieren met bladeren of veren bedekt en naar voedsel zoekt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer