WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Te veel toegevoegde suikers in onze voeding

Tal van voedingsproducten bevatten te veel toegevoegde suikers. Niet alleen cola of snoep maar ook heel wat producten voor kinderen, zoals ontbijtgranen, melkdrankjes of yoghurt hebben een te hoog suikergehalte. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie vraagt dan ook een strengere wet, betere controles en uniforme etikettering voor additieven in voeding. Voedingsfabrikanten voegen vaak suikers toe aan hun producten, omdat de smaak dan meer aanslaat bij de consument, maar ook voor de textuur (ijs) of voor een betere bewaring (confituur).

Halve liter cola = 8 suikerklontjes
Suiker is slecht voor de gezondheid. Het bederft de tanden en leidt tot zwaarlijvigheid (44 procent van de Belgen is te dik), wat dan weer het risico op diabetes, hart-en vaatziekten en kanker verhoogt. Test Aankoop screende heel wat producten op hun suikergehalte. Voor frisdrank, chocolade en snoep lag het voor de hand dat ze een teveel aan suiker bevatten. Zo zit in een flesje van een halve liter cola het equivalent van acht suikerklontjes.

De toegevoegde suikers zijn echter ook terug te vinden in zuivel- en bakkersproducten, ontbijtgranen, drankjes en zelfs ketchup. Ook bleek de hoeveelheid suiker zelden op het etiket vermeld te staan. Voor een consument is het dus onmogelijk te achterhalen hoeveel suiker hij via het product binnen krijgt.

 

2006 - WORLDEXPLORER
Google