W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

"Toetanchamon stierf door zwaardslag"

De Egyptische farao Toetanchamon is waarschijnlijk door een zwaardslag in de linkerknie aan zijn eind gekomen. Een door de verwonding veroorzaakte infectie heeft de jonge farao niet overleefd. Dat stelde een internationaal onderzoeksteam vast.

De Zuid-Tiroolse patholoog Eduard Egarter en radioloog Paul Gostner hadden een belangrijke inbreng bij deze ontdekking. Zij verrichten al jaren in Noord-Itali� wetenschappelijk onderzoek op de gletsjermummie.

Balsemolie
De nieuwe theorie berust op de vondst van balsemolie in delen van de kledij en in de linkerknieschijf van de mummie. Dat bewijst dat de wonde nog open was, toen het lijk gebalsemd werd. De offici�le aankondiging van de nieuwe hypothese zal vermoedelijk op het einde van het onderzoek gedaan worden door de secretaris-generaal van het Egyptisch oudheidkundig bestuur, Zahi Hawass.

Toetanchamon regeerde van 1333 tot 1323 v. Chr. Hij werd reeds op negen jaar tot farao gekroond en stierf waarschijnlijk op de leeftijd tussen de 18 en 20 jaar. Sinds de ontdekking van zijn graf in 1922 in de Vallei van de Koningen door Howard Carter werd er steeds maar opnieuw gespeculeerd over zijn doodsoorzaak.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google