WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Tonkinees

Een kortharige Amerikaanse raskat die het midden houdt tussen een Siamees en een Burmees. In het begin van de cat fancy werd de Tonkinees ook wel Golden Siamese genoemd; deze naam werd in 1961 in een boek gebruikt. Hij wordt tegenwoordig Tonkanees of Tonkinees genoemd, naar de golf van Tonkin. Net als de kat, is deze golf niet ver verwijderd van de Birmaanse (in het Engels Burmese) en Siamese (Thaise) territoria, zonder tot één van beiden te behoren. Zijn liefhebbers noemen hem kortweg Tonk. In het Engels wordt hij Tonkinese genoemd, in het Frans Tonkinois en in het Duits Tonkinese.
Uiterlijk
Halverwege tussen Siamees en Burmees, met Siameesachtige points maar een lichaamskleur die veel verzadigder van tint is dan die van de Siamees. De lichaamsvorm is ook intermediair en de oogkleur is, zeer aantrekkelijk, aquamarijn tot turkoois.
Geschiedenis
In de jaren vijftig wilde de kattendeskundige Milan Greer wat hij de Golden Siamese noemde tot nieuw leven brengen. Hij begon zijn project met de kruising Burmese kater x Chocolate Point Siamees. In zijn speciale kattencentrum zette hij zijn inspanningen voort en fokte deze katten vijf generaties lang door. Later, in de jaren zestig, kregen Canadese fokkers speciale belangstelling voor deze katten en zetten zich in voor officiële erkenning, met name Margaret Conroy. In 1965 was zij de eerste die een Tonkinees liet inschrijven in een stamboek, dat van de Canadian Cat Association. Haar inspanningen waren zo groot dat sommige auteurs beweren dat de Tonkinees een Canadees ras is.  Bijna alle Amerikaanse kattenorganisaties gingen kort daarna over tot erkenning.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als nieuwsgierig, uitzonderlijk intelligent, geestig, zelfverzekerd, trouw, lief, ondeugend, levendig en aanhankelijk. Liefhebbers beweren dat ze alle goede eigenschappen van zowel de Siamees als de Burmees hebben, en geen van de slechte.
Kleurslagen
De Tonkinees wordt in allerlei kleuren gefokt, die in Amerika zeer exotische namen dragen.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google