WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Traditionele Siamees

Dit is een alternatieve naam voor de sinds kort herleefde 'Siamees-oude-stijl'. Deze fokrichting is zo nieuw dat er nog geen overeenstemming over de officiŽle naam van de kat kon worden bereikt. Tegenwoordig staat hij bekend onder verschillende namen, zoals Applehead Siamees, Applecat, Old-fashioned Siamese, Classic Siamese, Opal Cat en Thai Cat.
Uiterlijk
Een Siamees met een evenwichtig gebouwd, stevig lichaam, zonder extreem lange nek of lang lichaam. De kop is eerder rond dan wigvormig en de oren zijn slechts middelmatig groot.
Geschiedenis
Gedurende de afgelopen eeuw is de lichaamsbouw van de Siamees in toenemende mate overdreven : langer en langer, scherper belijnd en slanker, met een wigvormig hoofd. Sinds kort is dit proces zo extreem doorgevoerd en zijn de Siamese showkatten zo extreem van type, dat een aantal fokkers de tijd rijp achtte voor een terugkeer naar de oorspronkelijke Siamees, wereldberoemd van foto's van rond 1900. In Amerika is een groep opgericht die dit plan met zorgvuldige fokprogramma's wil ondersteunen. De herleving van deze raskat is ook populair in Europa, waar hij bekend staat als Thai. Fokkers in Duitsland hebben ook een Siamees van ouderwets type, met een ronder gezicht en een minder lang lichaam doen herleven. Momenteel is het mogelijk twee typen traditionele Siamezen te bemachtigen. De eerste is een gereconstrueerde kat, gecreŽerd door het inkruisen van gedrongen kortharige katten in de lijnen van slanke, moderne Siamezen. Het tweede type, de echte klassieke Siamees, stamt uit zuiver gefokte lijnen van conservatieve fokkers die nooit zijn gevallen voor de extreme modernisering van het ras.
Kleurslagen
Het traditionele ras wordt alleen geaccepteerd in de traditionele kleuren : Seal Point, Blue Point, Chocolate Point en Lilac Point.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google