W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De trekkervis

De trekkervis of Balistes carolinensis.

Beschrijving
Eerste rugvin met drie stekels; tweede rugvin met 28-31 vinstralen en anaalvin met 23-28. Lichaam grijsbruin tot olijfbruin met enkele onregelmatig gevormde banden. Vinnen soms met blauwachtige lijnen. Hoog, zijdelings afgeplat lichaam, bezet met huidverbeningen in een moza�ekpatroon. Kleine bek met stevige en scherpe naar voren uitstekende tanden. Twee rugvinnen, de eerste met drie stekels, waarvan de eerste en stevigste in verticale stand geblokkeerd kan worden door de slankere tweede stekel; tweede rugvin met zachte stralen.
De buikvinnen zijn vergroeid tot ��n ruw aanvoelende, stompe stekel, gevolgd door een korte vin.
Trekkervissen komen sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veelvuldiger  in Noord-Europese wateren voor. Het eerste exemplaar in onze fauna werd in 1930 in de toenmalige Zuiderzee bij Amsterdam gevangen, het tweede exemplaar in 1968 voor onze kust. Sinds 1970 zijn tientallen exemplaren van onze kustwateren bekend. Trekkervissen kunnen twaalf tot dertien jaar oud worden en zijn ongeschikt voor consumptie.
Lengte
Maximaal 55 cm, in onze kustwateren kleiner.
Verspreiding
Atlantische Oceaan in niet te koud water. In de Noordzee voornamelijk in zomer en najaar als dwaalgast uit zuidelijke wateren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer