WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Turkse Angora

De Turkse Angora is een eeuwenoude Turkse, langharige kat (Angora staat voor Ankara). In 1930 werd de spelling van de hoofdstad van Turkije veranderd in Ankara, maar de dieren die ernaar waren vernoemd, zoals de Angora Kat en de Angora Geit, hebben de oude naam behouden. De Turkse Angora, zoals deze kat momenteel wordt genoemd, was enorm populair in het midden van de negentiende eeuw. Hij werd daarna vooral in Engeland steeds minder vaak genoemd. Volgens een Turkse legende zal hun grote nationale held, Kemel Ataturk, ooit worden gereÔncarneerd als een zuiver witte Angora.
Uiterlijk
Deze kat is oorspronkelijk wit en heeft blauwe ogen en een lange, zijdeachtige vacht. De haren zijn vooral rond de hals (de kraag) en op de onderkant van de staart lang. Op de rest van het lichaam zijn ze iets korter. Hierdoor en door de afwezigheid van een wollige ondervacht heeft de Turkse Angora met zijn overvloedig behaarde staart een slanke uitstraling en wijkt hij duidelijk af van de dichter behaarde Perzische Kat met zijn meer compacte lichaamsbouw. De kittens van de Turkse Angora ontwikkelen pas langzaam de typische vacht van de volwassen kat. Pas op de leeftijd van twee jaar is de vacht uitgegroeid. Misschien vanwege het klimaat in het land van oorsprong, ruien ze vooral sterk in het voorjaar, waardoor ze er soms bijna als een kortharig ras uitzien.
Geschiedenis
Er zijn drie elkaar tegensprekende ideeŽn over het ontstaan van de Turkse Angora. Hoe dan ook, in Turkije leven al lang verschillende kleurslagen van de Turkse Angora, elk onder een eigen naam. De Angora wordt al in de vijftiende eeuw als een uitzonderlijk ras in Turkije vermeld. Dit was de eerste langharige kat die naar Europa werd overgebracht. De eerste exemplaren kwamen in de zestiende eeuw aan als geschenken van de Turkse sultans aan adellijke families, met name in Frankrijk. Uit geschriften blijkt bovendien dat de Franse natuurkundige Nicolas Claude Fabri de Pereisc in dezelfde periode vanuit Turkije een aantal van deze katten mee naar huis bracht. Pas veel later, in de zeventiende en vooral tegen het einde van de achttiende eeuw, werd deze sierlijke, lichtgebouwde, slanke kat gevolgd door de stoere Perzische Katten met hun nog langere vachten. Tegen het einde van de negentiende eeuw wist de overvloediger behaarde Pers de cat fancy te overheersen, vooral in Groot-BrittanniŽ. De Angora werd meer en meer een zeldzaamheid. Uiteindelijk was de traditionele Angora rond 1900 geheel verdrongen door de indrukwekkende Perzen. De zuivere Angora stierf uiteindelijk in het Westen geheel uit. Toen echter in de jaren zestig uit de fokkerij van Balinezen en Oosters Kortharen ook langharige oosterse katten werden geboren, besloot een aantal Britse fokkers hier het etiket Angora aan toe te kennen. Vanzelfsprekend waren deze katten geen afstammelingen van de oorspronkelijke Turkse katten en waren hun voorouders nooit in Turkije geweest. De echte, oorspronkelijke Angora was echter nog niet uitgestorven, ook al was hij niet meer op kattenshows te zien. Er leefden nog steeds enkele zuivere lijnen in de omgeving van Ankara en, dankzij de inspanningen van de dierentuin van Ankara, werd de ware Angora uiteindelijk voor uitsterven behoed. De dierentuin zette een serieus fokprogramma op. De herintroductie van de ware Turkse Angora's in de jaren zestig was te danken aan de inspanningen van Walter en Leisa Grant. In 1963 bezochten zij Ankara, en kochten, met de toestemming van de gouverneur van de stad, een paartje katten van de dierentuin aldaar. In de jaren zeventig werden er nog meer katten vanuit de Ankarese dierentuin naar allerlei Europese landen geŽxporteerd, deze keer naar Groot-BrittanniŽ en Zweden.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als beleefd, hoffelijk, gevoelig, veeleisend, zacht, vriendelijk, lief, aanhankelijk, alert, trouw en intelligent. Ze bewegen zich sierlijk, maar opvallend rustig.
Kleurslagen
De traditionele Turkse Angora is wit met blauwe ogen. Er zijn echter allerlei kleuren, aftekeningen en patronen toegestaan.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google