WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Turkse Van

Deze inheemse Turkse kat is aan te treffen in de omgeving van het Van-meer, in Oost-Turkije, in de buurt van Armenië en Iran. Hij staat ook bekend als de Van Kat, de Turkse Kat, de Zwemmende Kat en de Turkse Zwemmende Kat. In Turkije zelf wordt hij Van Kedi genoemd.
Uiterlijk
De Turkse Van ziet eruit als een iets zwaardere versie van de Turkse Angora, met dezelfde lange zijdeachtige vacht. Hij heeft geen ondervacht, waardoor hij er slank en elegant uitziet, met een middelmatig zwaar, lang lichaam. De vacht is overwegend wit, met twee vlekken op de kop en een gekleurde staart, die aubum (kastanjebruin of genetisch rood) van kleur zijn. De staart vertoont vijf tot acht vage ringen. De ogen zijn opvallend, omdat de kat vaak odd-eyed is (met een amberkleurig en een blauw oog). Dit gegeven, gecombineerd met de prachtige vacht en de zo vaak gepropageerde liefde voor water, maakte hem bij het publiek vrij snel populair.
Legende
De stad Van, in Oost-Turkije, ligt dicht in de buurt van de berg Ararat, de legendarische plek waar de Ark van Noach strandde. Volgens een plaatselijke volksvertelling verlieten op de dag dat de ark op de berg terecht kwam en het water daalde, de katten hun beschermende verblijf. Ze trokken de berghellingen af naar de oude nederzetting van Van. Toen ze de ark verlieten werden ze door Allah gezegend en de rode vlekken op hun kop zouden de plaats zijn waar hij ze aanraakte.
De feiten
Er bestaan archeologische aanwijzingen dat er langer dan zevenduizend jaar huiskatten in Turkije zijn voorgekomen. Bij recente opgravingen door het British Archeological Institute van Ankara op de neolithische vindplaats Hacilar, werden kleine terracotta beeldjes gevonden van vrouwen die mogelijk met katten speelden. Veel later, tijdens de Romeinse bezetting van de streek rond Van (toen een deel van het oude Armenië) in de periode van 75 tot 387 van onze jaartelling, dook een grote, bleke, effen gekleurde kat met ringen in zijn staart op, als een embleem op wapenschilden en vaandels. Deze relicten die zich nu in het Louvre bevinden zouden kunnen aangeven dat de Turkse Van een zeer oude kat is. Ze werden echter pas bekend bij kattenliefhebbers uit het Westen nadat twee Britse fotografes in 1955 de streek Van bezochten in opdracht van de Turkse vereniging voor toerisme. De dames kregen een katertje en een poesje die respectievelijk Van Attala en Van Güzelli Iskenderün werden genoemd. Geboeid door deze ongewone katten besloten zij ze mee naar huis te nemen. Deze katten werden algemeen bekend als de Zwemmende Katten, vanwege een verslag van het gedrag van dit eerste paartje. In Amerika werden de eerste Turkse Vans pas in 1982 geïmporteerd. Ook raakte de Van bekend in Europa.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als meegaand, aanhankelijk, onafhankelijk, rustig, sociaal, vriendelijk, intelligent en tamelijk speels. Ze hebben een zachte stem. De katten die rechtstreeks uit Turkije afkomstig zijn hebben de reputatie dat ze bijzonder moeilijk zijn vast te houden. Latere nakomelingen zijn meegaander. De bewoners van Van beschrijven zelf hun katten als dapper en moedig als een leeuw. Het zijn lieve, aanhankelijke huisdieren met een opmerkelijk lange levensverwachting.
Kleurslagen
Het officieel erkende Van-patroon, een witte vacht met kleurvlekken op de kop en een gekleurde staart is altijd hetzelfde, maar er zijn variaties in de kleur van de vlekken en staart. De typische vorm is wit met kastanjebruin, maar deze kleur kan worden vervangen.

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google