WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Twee zuidelijke woestijnen

Het zuidwesten van Afrika bestaat grotendeels uit woestijn of halfwoestijn. In het meest bekende gedeelte van dit gebied, de Kalahari-woestijn, is nog enige plantengroei. Men zou dat gebied het beste als een woestijnsteppe kunnen aanduiden. Het Karoo-plateau beslaat het grootste deel van de zuidwestpunt van Afrika. Het is een droog gebied, waarvan de rotsen en stenen na de regentijd begroeid zijn met schitterende bloemen. De Namib-woestijn is een woestijn in de ware zin van het woord. Hij bestaat in het noorden uit steengruis. In het zuiden is het een zandwoestijn met zandduinen, waarvan sommige driehonderd meter hoog zijn.
De Namib-woestijn beslaat een smalle strook langs de Atlantische kust met een lengte van bijna tweeduizend kilometer. Het klimaat in de Namib wordt bepaald door de nabije zee. Er staat een koude golfstroom langs de kust. De Namib is daardoor net als de Chileense en Peruviaanse kustwoestijnen een koude woestijn. De koude golfstroom trekt overeenkomstige diersoorten aan, als die langs de kusten van de Zuidamerikaanse woestijngebieden leven, zoals de zuidelijke pelsrob of zeebeer en pingu´ns. De in Afrika levende pingu´n is de zwartvoetpingu´n. Men heeft in dit gebied, net als in Zuid-Amerika, een guano-industrie (kunstmest).
De op het oog zo dorre Namib-woestijn bevat een onverwacht rijk en gevarieerd dierenleven. Er leven typische woestijnbewoners als schorpioenen, gekko's met waaiervormige verbrede poten, zich zijdelings voortbewegende pofadders en Namibische rotshagedissen. In het steenachtige deel van de woestijn in het noorden, leven klipspringers, rotsklipdassen, berghazen en Hartmann's bergzebra's. Deze ondersoort van de bergzebra telt nu nog maar enkele duizenden exemplaren meer. Neemt men geen beschermende maatregelen, dan lopen deze dieren het gevaar uit te sterven.
Door het aan elkaar grenzen van zee en woestijn leven er in de Namib veel vogelsoorten, bijvoorbeeld zandhoenders, sterns en valken. De zoutvlakten waar de zee en het woestijnzand elkaar ontmoeten, vormen een ideale woonplaats voor waadvogels als flamingo's, terwijl de stranden meer dan voldoende voedsel bevatten voor kustvogels, zoals de scholekster. De opzichtige, oranje snavel van deze vogel die eruit ziet als een beitel, is niet alleen uitstekend geschikt om slakken van de rotsen te pakken en de schelpen van oesters open te breken die het hoofdvoedsel van de scholekster vormen, maar hij kan er ook mee in het zand graven om af en toe een wormpje te verschalken. (foto : Temminck-renvogel)
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer