Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Ui
Of
kroonui, zomerui, ajuinlook.
Allium cepa.
De ui is een tweejarige plant waarvan de bladeren en de
bloemstengel hol zijn. De kogelvormige bloeiwijze in het tweede
jaar van de groei bestaat uit veel langstelige, groenachtig
witte bloemen in het bijscherm. De ui is een ondergronds
groeiende, kegelvormige spruit die in een schil zit. De uibodem
is beworteld en draagt bovenaan verdikte bladorganen waarin
werkzame stoffen zijn opgeslagen. Uien worden uit zaad gekweekt
of, wanneer ze groot moeten worden, uit pootuien. Deze pootuien
worden eerst uit zaad geteeld, in het najaar geoogst, in de
winter bij een temperatuur van ongeveer 23 graden C. opgeslagen
en in het voorjaar weerom uitgezet. Geen enkele kruiderij
verheugt zich in een zo grote populariteit als de ui.
Fijngehakte rode uien worden door het gehakt gemengd; in boter
of olie gebakken uien verbeteren de smaak van veel sauzen,
soepen en vleesgerechten. De parel- of zilverui wordt ingelegd
voor mixed pickles of voor andere zuurconserven gebruikt. Uien
zijn gedroogd, diepgevroren, in poedervorm, als uiezout,
geroosterd, in de vorm van vlokken en vloeibaar als extract
verkrijgbaar. In alle gevallen kunnen deze ingredi�nten als
verse uien worden gebruikt.