WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens -
geschiedenis

Het uitbreken van de oorlog in Europa

Frankrijk had de ernstige nederlaag die het in 1870 tegen Duitsland had geleden, nooit kunnen verkroppen. Revanche of wraak was de gedachte die steeds op de achtergrond speelde. De grote mogendheden moderniseerden om het hardst hun bewapening. Toen het ernaar ging uitzien dat Frankrijk erin zou slagen om Duitsland in te sluiten, ontwierp de Duitse generaal Von Schlieffen een krijgsplan. Uitgaande van een tweefronten-oorlog, wilde hij eerst in een snelle veldtocht de Fransen verslaan. Vervolgens zouden de Russen, die met hun krijgsvoorbereidingen toch veel later klaar zouden zijn, worden aangevallen en vernietigd. Bij de aanval op Frankrijk zouden de oprukkende Duitse legers om de Franse vestinggordel heen moeten trekken.
De Balkan was in de beginjaren van de twintigste eeuw een waar kruitvat. Het nationalistisch gevoel van ServiŽ werd erg geprikkeld, doordat het nationalisme zich niet kon uitbreiden zoals het wilde. De boosheid van de Serven richtte zich vooral tegen Oostenrijk, dat zelf ook verdere uitbreiding op de Balkan wilde. Tijdens een bezoek van de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand aan Sarajevo werden er twee moordaanslagen op hem gepleegd. De tweede keer lukte de aanslag en Frans Ferdinand overleed aan de gevolgen daarvan. Oostenrijk stelde daarop een ultimatum aan ServiŽ, dat voor dit land onaanvaardbaar was. Duitsland steunde Oostenrijk, maar overzag daar de gevolgen niet van. ServiŽ, Oostenrijk en Rusland begonnen te mobileseren.
Op 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk aan ServiŽ de oorlog. Op de eis van Duitsland dat Rusland de mobilisatie zou staken, werd niet geantwoord. Daarop verklaarde Duitsland aan Rusland de oorlog. Hierop volgde de Franse oorlogsverklaring aan Duitsland. De Duitse troepen overschreden daarop, overeenkomstig het Plan Von Schlieffen, de Belgische grens. Ze lieten Nederland echter ongemoeid. De Duitse regering hoopte dat via de neutrale Nederlandse havens goederen voor Duitsland aangevoerd zouden kunnen worden. Voor Groot-BrittanniŽ was de schending van de Belgische neutraliteit aanleiding om Duitsland de oorlog te verklaren. Twee groepen mogendheden stonden tegenover elkaar : de 'Centralen', dat waren Duitsland en Oostenrijk, en de 'Geallieerden', dat waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland , ServiŽ en BelgiŽ.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer