WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Natuur algemeen

Dossier natuurverontreiniging

Uitlaatgassen schepen grootste vervuilers aan Noordzeekust
Uit satellietmetingen blijkt dat uitlaatgassen van schepen opgeklommen zijn tot het rijtje van de grootste vervuilers van de atmosfeer boven het Nauw van Calais en de Belgisch-Nederlandse Noordzeekusten. Dit hebben Duitse onderzoekers gemeld in de jongste uitgave van het vakblad Geophysical Research Letters.
Uitlaatgassen van schepen hebben een tol, namelijk reflectie van het zonlicht door wolken. Doordat de uitlaat van schepen alsmaar is gestegen, is dit albedo tussen 1997 en 2002 met 1,5 procent verhoogd en is die uitstoot opgeklommen tot één van de grootse vervuilers van de atmosfeer boven het Nauw van Calais en de Noordzeekusten van België en Nederland.
Hogere uitstoot
Terwijl op het Europese vasteland de emissies dalen, is de uitstoot van schepen gestegen. In 1950 bedroeg het brandstofverbruik van schepen nog 64,5 miljoen ton, in 2001 was dat al gegroeid naar 280 miljoen ton. Niet alleen is het albedo gestegen. De temperatuur aan de top van het wolkendek is met 1,4 tot 1,9 graden celsius gedaald.
De wetenschappers wijzen erop dat scheepsmotoren één van de minst wettelijk geregelde bronnen van luchtverontreining zijn. Ze doen een oproep om bij toekomstig klimaatonderzoek ook de verdeling van uitlaatgassen van schepen in de atmosfeer en hun invloed op de wolkenvorming te betrekken.
 
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer